Ουκρανία: Oι G7 ανησυχούν με τη διαφθορά που “καταπίνει” χρήμα που δόθηκε για το στρατό
09/05/2024Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο, τον διοικητή των ειδικών του δυνάμεων, δηλαδή τον επικεφαλής εκείνων που επιχειρούν στα εδάφη τα οποία έχει καταλάβει η Ρωσία. Και ενώ το Κίεβο δείχνει να εστιάζεται στην πορεία του πολέμου, οι ηγέτες των ισχυρών οικονομικά κρατών εστιάζονται για πρώτη φορά στα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα του και στη διαχείριση των πόρων που της διαθέτουν.
Όσον αφορά τις αλλαγές στο στράτευμα, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης προέλασης της Ρωσίας, την οποία η ουκρανική ηγεσία κρίνει ότι μπορεί να ανακόψει με αλλαγές στα πρόσωπα. Η απομάκρυνση του συνταγματάρχη Σέρχιι Λουπαντσούκ και ο διορισμός του ταξίαρχου Ολεξάντρ Τρεπάκ στη θέση του, ανακοινώθηκε με δύο διατάγματα στον ιστότοπο της προεδρίας χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για την κίνηση αυτή.
Από το 2014 ο Τρεπάκ συμμετείχε σε ποικίλες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Η στρατιωτική δομή διοίκησης του ουκρανικού στρατού έχει αλλάξει σε διάφορα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, όταν ο Ζελένσκι αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι με τον τότε διοικητή του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι σε έναν μεγάλο ανασχηματισμό. Έχρισε δεν τον Ζαλούζνι -που αρνείτο να παραιτηθεί- πρέσβυ στο Λονδίνο.
Με την αλλαγή εκείνη ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια νέα στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και υποσχέθηκε να “επανεκκινήσει” το σύστημα φέρνοντας έμπειρους διοικητές που κατανοούν τις καθημερινές ανάγκες των στρατευμάτων.
Ο ανασχηματισμός ήρθε σε μια αβέβαιη στιγμή για την Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να αρχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά, εκμεταλλευόμενα τις ελλείψεις του ουκρανικού στρατού σε ανθρώπινο δυναμικό στο μέτωπο καθώς και τα μειωμένα αποθέματα βλημάτων πυροβολικού.
Με ξεχωριστό διάταγμα, ο Ζελένσκι διόρισε επίσης σήμερα εκ νέου τον Ντμίτρο Χερέχα διοικητή των δυνάμεων υποστήριξης του στρατού, θέση από την οποία είχε αποπεμφθεί τον Μάρτιο χωρίς να δοθεί και πάλι καμία εξήγηση.
Ο Λουπαντσούκ διορίστηκε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων τον περασμένο Νοέμβριο μετά την αιφνίδια απόλυση του προκατόχου του Βίκτορ Χορένκο. Η απομάκρυνση του Χορένκο είχε φανεί τότε ως μια ένδειξη αυξανόμενης ρήξης μεταξύ του Ζελένσκι και τον τότε αρχηγό στρατού (του Ζαλούζνι) που απομακρύνθηκε μήνες αργότερα.
Οι ειδικές δυνάμεις δεν έχουν δημόσιο προφίλ, αλλά θεωρείται ότι συμμετείχαν στις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις της Ουκρανίας στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές και ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Οι Επτά προβληματίζονται
Οι υπουργοί δικαιοσύνης της Ομάδας των Επτά (G7: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδάς και ΗΠΑ) συναντήθηκαν σήμερα στην Βενετία για να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Ουκρανία, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά σκάνδαλα.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς οικοδεσπότες (είναι η σειρά της Ιταλίας στην προεδρία των Επτά), η διήμερη συνάντηση των υπουργών αφορά «στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Ουκρανίας και στην αποτροπή κάθε μορφής παράνομης χρήσης των χρημάτων που προορίζονται για την ανοικοδόμηση της χώρας».
«Το θέμα της διαφθοράς αποτελεί πρόβλημα για την Ουκρανία. Χρήματα που προορίζονται για τον εξοπλισμό χάνονται στα κανάλια της διαφθοράς και αυτό αποδυναμώνει την άμυνα της Ουκρανίας. Εάν η Ουκρανία θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να καταπολεμήσει το υψηλό επίπεδο της διαφθοράς», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Ο Μπούσμαν δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα δεν θα σταθεί δυνατή χωρίς ξένη βοήθεια. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι πιθανές χώρες-χορηγοί θα ήταν λιγότερο πρόθυμες να βοηθήσουν, εάν έβλεπαν ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας χάνεται λόγω της διαφθοράς.
Σύμφωνα με τον Μπούσμαν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνώριζε το πρόβλημα αυτό και είχε θέσει την καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίκεντρο του έργου του. «Θέλουμε να τον υποστηρίξουμε στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Μπούσμαν. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και ουκρανική αντιπροσωπεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ