Ουκρανία: Ρώσοι ανατίναξαν τον ρωσικό αγωγό – Γερμανικά εντάλματα σύλληψης Ουκρανών για το σαμποτάζ στον Nord Stream

Nord Stream: Οι Γερμανοί ενοχοποιούν Ουκρανό δύτη, για τις εκρήξεις στους αγωγούς

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ αρνήθηκε σήμερα την ανάμιξη της χώρας τους στις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στον αγωγό αερίου Nord Stream 2 και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία, παρότι οι μεν Γερμανοί καταζητούν Ουκρανούς δύτες για το σαμποτάζ, η δε αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal φέρει ως εμπνευστή της ανατίναξης τον τότε αρχηγό του ουκρανικού στρατού, Βαλέριι Ζαλούζνι.

«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους…Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε ο Ποντολιάκ στο Reuters, που του ζήτησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας αλλά και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Γερμανία.

Υπενθυμιζεται ότι προ δυο ημερών έγινε γνωστό ότι η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ήδη από τον Ιούνιο εις βάρος Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream. Την έκδοση του εντάλματος επιβεβαίωσε και η Πολωνία.

Οι Γερμανοί αστυνομικοί αναφέρουν ότι ο καταζητούμενος είναι Ουκρανός που ζούσε στην Πολωνία. Ένας ακόμη άνδρας και μια γυναίκα -επίσης ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων- έχουν εντοπισθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη δολιοφθορά.

Η πολωνική εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι έλαβε, στο πλαίσιο της έρευνας για το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream, ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Γερμανία σε βάρος Ουκρανού εγκατεστημένου στην Πολωνία, του Βολοντίμιρ Ζ, ο οποίος όμως έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και μάλλον κατέφυγε στην πατρίδα του. Οι Πολωνοί επέρριψαν ευθύνες στους Γερμανούς για την διαφυγή του Βολοντίμιρ Ζ., επειδή «το Βερολίνο δεν περιέλαβε τον ύποπτο στο μητρώο καταζητουμένων, πράγμα που επέτρεψε στον καταζητούμενο να επιστρέψει στις αρχές Ιουλίου στην Ουκρανία χωρίς να τον σταματήσουν στα σύνορα».

Το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν περιέλαβαν το όνομά του στο μητρώο καταζητουμένων «σημαίνει ότι οι Πολωνοί συνοριοφύλακες δεν ήταν ενημερωμένοι και δεν είχαν κανένα λόγο για να θέσουν υπό κράτηση τον Βολοντίμιρ Ζ.», αναφέρει η Πολωνία.

«Βάσει των κανόνων της ευρωπαϊκής δικαστικής αμοιβαίας συνδρομής, οι πολωνικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να δράσουν και να συλλάβουν τον κύριο ύποπτο, κάτι που δεν έγινε για λόγους που δεν διευκρινίζονται επαρκώς», αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρώντας το θέμα του μητρώου καταζητουμένων έωλη δικαιολογία.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκτός από τον καταζητούμενο, αναμεμιγμένοι στο σαμποτάζ ήταν και οι Ουκρανοί δύτες Ζεβχέν Ου. και Σβιτλάνα Ου. (γυναίκα). Αυτοί οι τρεις φέρονται να είχαν πάρει τα εκρηκτικά από ένα ιστιοφόρο, το «Andromède» -αυτό το ιστιοφόρο αργότερα ερευνήθηκε από τη γερμανική εισαγγελία. Στις διώξεις αναφέρεται και τέταρτο άτομο που δεν κατονομάσθηκε από τον γερμανικό τύπο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal η εντολή για το σαμποτάζ στον Nord Stream δόθηκε από τον Βαλέριι Ζαλούζνι, παραβιάζοντας την εντολή του Ζελένσκι που αλλαξογνώμησε και θέλησε να  σταματήσει την επιχείρηση. Η Wall Street Journal επ΄αυτών επικαλείται αμερικανικές, ουκρανικές και ευρωπαϊκές πηγές που όμως μιλούν ανώνυμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ζελένσκι ενέκρινε αρχικά το σχέδιο ανατίναξης αγωγών φυσικού αερίου. Η επιχείρηση διεξήχθη από τον Ζαλούζνι, ο οποίος ήταν τότε αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (και που ένα χρόνο μετά παύθηκε και τοποθετήθηκε στην πρεσβεία του Λονδίνου). Ο Ζαλούζνι έδινε όλες τις εντολές προφορικά για να μην αφήσουν στοιχεία. Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να παρέμβουν στην κατάσταση για να μην ανατιναχθεί ο αγωγός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζελένσκι μετέφερε αυτή την εντολή στον Ζαλούζνι, αλλά ο στρατηγός αγνόησε τη διαταγή, «και η ομάδα του έκανε απλώς αναπροσαρμογές στο αρχικό σχέδιο». Σε αλληλογραφία με την Wall Street Journal ο Ζαλούζνι αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο σαμποτάζ.

Η εφημερίδα ζήτησε σχόλια από τέσσερις υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, οι οποίοι, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «είτε συμμετείχαν στην υπονόμευση του Nord Stream είτε γνώριζαν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Όλοι οι ερωτηθέντες επιβεβαίωσαν ότι το Κίεβο θεωρούσε τους αγωγούς φυσικού αερίου νόμιμους στόχους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wall Street Journal, RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx