Ουκρανία: Το “ελευθέρας” στη χρήση όπλων θα ενισχύσει την άμυνά μας

Ο Τραμπ έρχεται, ο Ζελένσκι φεύγει, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την χρήση δυτικών όπλων κατά στόχων στη Ρωσία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, “θα ενισχύσει σημαντικά” την άμυνά της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, ιδίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου ο στρατός της Μόσχας εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές Μαΐου.

“Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις μαζικές ρωσικές προσπάθειες και στις δύο πλευρές των συνόρων”, σημειώνει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Σεργκίι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμιζεται ότι στην εξέλιξη αυτή έχει αντιδράσει έντονα η Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι έφθασε στη Σουηδία για να υπογράψει «τρεις διμερείς συμφωνίες ασφαλείας», όπως δήλωσε ο ίδιος. Θα παραστεί στην τρίτη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Βόρειας Ευρώπης με θέμα την αντιαεροπορική άμυνα και την συμπαραγωγή όπλων. Θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας καθώς και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας.

Η Δανία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η Σουηδία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ και η Νορβηγία τις τελευταίες εβδομάδες διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία με το Κίεβο.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη με ποιον τρόπο οι σκανδιναβικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ουκρανικής παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι