Ουκρανοί θέλησαν να περάσουν από τη Γεωργία εκρηκτικά για σαμποτάζ στη Ρωσία

Ουκρανοί θέλησαν να περάσουν από τη Γεωργία εκρηκτικά για σαμποτάζ στη Ρωσία

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε το σχέδιο ενός Ουκρανού που ήθελε να μεταφέρει λαθραία εκρηκτικούς μηχανισμούς από τη χώρα του στη Ρωσία, μέσω γεωργιανού εδάφους. Υπενθυμιζεται ότι το 2022, σύμφωνα με τη Ρωσία, η ίδια οδός είχε χρησιμοποιηθεί για την ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας.

Όσον αφορά το τρέχον ζήτημα, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Γεωργίας κατείσχε το φορτίο, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Οδησσό της Ουκρανίας με προορισμό το ρωσικό λιμάνι Βορονέζ. Τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα σε φορτίο με μπαταρίες αυτοκινήτων που εισήλθε στη Γεωργία τον Ιανουάριο δια ξηράς από την Ουκρανία μέσω της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Κατασχέθηκε στο σύνορο της Γεωργίας με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, τρεις από τους μηχανισμούς κατασχέθηκαν σε συνοριακό σημείο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας και άλλοι τρεις βρέθηκαν στο Τμπιλίσι, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, σύμφωνα με τις γεωργιανές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της η γεωργιανή υπηρεσία ασφαλείας αναφέρει ότι το φορτίο με τα εκρηκτικά έφθασε στη Γεωργία μέσα σε ένα μίνι βαν που ανήκει σε Ουκρανό και θα μεταφερόταν στο Βορονέζ, μια ρωσική πόλη που απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Το φορτίο περιείχε 14 κιλά της εκρηκτικής ουσίας C-4.

Ως εγκέφαλος της επιχείρησης φέρεται ένας Ουκρανός γεωργιανής καταγωγής. Επτά Γεωργιανοί, τρεις Ουκρανοί και δύο Αρμένιοι θα συμμετείχαν στη μεταφορά, αλλά οι γεωργιανές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι αυτοί δεν γνώριζαν ότι μετέφεραν εκρηκτικά.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους, δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα των πρακτορείων ειδήσεων για σχολιασμό της είδησης.

Υπενθυμίζεται ότι πολιτικές εντάσεις είχαν αναπτυχθεί ήδη από το 2021, όταν οι γεωργιανές αρχές συνέλαβαν τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον πρώην φιλοδυτικό πρόεδρο της καυκάσιας χώρας, ο οποίος έχει παράλληλα και ουκρανική υπηκοότητα.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας, η οποία λέει ότι αντιτίθεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θέλει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί και στο δικό της έδαφος, έχει κατηγορηθεί από Δυτικούς ότι είναι σιωπηλά φιλορωσική.

Το 2022 η Ουκρανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Γεωργία και τον περσινό Ιούλιο, διέταξε τον πρεσβευτή της Γεωργίας να εγκαταλείψει τν Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Γεωργία κατηγόρησε έναν ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο ότι ετοίμαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης της Γεωργίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι