Ο Πούτιν απομακρύνει τον υπουργό Άμυνας – Κίεβο: Δύσκολη η κατάσταση

Ο Πούτιν απομακρύνει τον υπουργό Άμυνας – Κίεβο: Δύσκολη η κατάσταση

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας και μακροχρόνιου συμμάχου του, του 68χρονου Σεργκέι Σοϊγκού, μετά από δύο και πλέον χρόνια στην ηγεσία των επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ στην Ουκρανία, όπως γράφει και η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει σε δυο μέρες άλλα εννέα χωριά κοντά στο Χάρκοβο και προελαύνουν.

Όσον αφορά στις εσωτερικές ανακατατάξεις στην Ρωσία, ο Πούτιν πρότεινε στην Βουλή να ορκισθεί υπουργός Άμυνας ο Αντρέι Μπελούσοφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Επίσης πρότεινε να παραμείνει υπουργός Εξωτερικών ο Σεργκέι Λαβρόφ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πούτιν ανακοινωσε ότι ναι μεν θα παραμείνουν δέκα οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί, αλλά δεν θα μπορούν να έχουν υπουργεία, και με αυτό τον τρόπο απομάκρυνε από αυτή την δεκάδα τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Όσον αφορά στο μέτωπο του πολέμου, όλες οι παραμεθόριες περιοχές της επαρχίας του Χάρκοβου «βρίσκονται υπό ρωσικά πυρά σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο και η κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στη περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα ο ίδιος είχε πει ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές του Χάρκοβου μετά την έναρξη αιφνιδιαστικής, χερσαίας επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian οι Ρώσοι προελαύνουν και έχουν ανακοινώσει ότι μέσα σε δύο μέρες κατέλαβαν εννέα χωριά. Ο Ολεξάντρ Σίρσκι ανώτατος διοικητής παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και αμυνόμενες, αλλά δεν παραδέχεται ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει εννέα χωριά.

Σε ανάρτησή του στο Telegram έγραψε: «Οι εισβολείς εξαπολύουν επιθέσεις στο Χάρκοβο και στα προάστια. Δίνουμε σκληρές αμυντικές μάχες. Οι προσπάθειες των Ρώσων εισβολέων να διασπάσουν την άμυνά μας δεν πέτυχαν».

Εντούτοις όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, η αμερικανική “δεξαμενή σκέψης” Study of War ανέφερε χθες ότι οι επαλήθευσαν την ρωσική προέλαση τουλάχιστον σε τέσσερα χωριά και χαρακτήρισαν το γεγονός «τακτικά σημαντικό». Σήμερα οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν άλλα πέντε χωριά. Σε ένα από αυτά, στο Βόβκαντς, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, ανάμεσα στην πόλη του Χάρκοβου και στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ,  ο διοικητής της επαρχίας του Χάρκοβου ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι είναι καλύτερα να απομακρυνθούν για να μην κινδυνεύει η ζωή τους και όπως είπε από τους 4.000 κατοίκους έχουν μείνει σε αυτό 500.

Το Χάρκοβο είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, με πληθυσμό ένα εκατομμύριο. Στην πρώτη φάση του πολέμου οι Ρώσοι είχαν φθάσει στα προάστιά του, αλλά αναγκάσθηκαν σε υποχώρηση. Το τελευταίο διάστημα επανήλθαν δριμύτεροι και παρότι εκτιμάται ότι ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν το Χάρκοβο, επιδιώκουν να το κάνουν ακατοίκητο καθώς ο κόσμος αισθάνεται πολύ έντονη την απειλή και απομακρύνεται. Οι Ρώσοι επίσης φαίνονται σύμφωνα με την Guardian αποφασισμένοι να απωθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα όσο βαθύτερα στην Ουκρανία μπορούν, ώστε να μην απειλούνται πόλεις της Ρωσίας, όπως συνέβη σήμερα με το Μπέλγκοροντ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι