Ουγγαρία για δημογραφικό: Οι μητέρες με δυο παιδιά θα έχουν ισόβια φοροαπαλλαγή

Ουγγαρία για δημογραφικό: Οι μητέρες με δυο παιδιά θα έχουν ισόβια φοροαπαλλαγή

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε σήμερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βίκτορ Ορμπάν για αύξηση των γεννήσεων, μέτρα με στόχο την ισόβια εξαίρεση από τη φορολογία όλων των μητέρων που έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά.

Από την επόμενη χρονιά, το μέτρο θα αφορά τις γυναίκες που είναι κάτω των 40 ετών και σταδιακά θα περιλάβει μέχρι το 2029 όσες τώρα είναι και άνω 60 ετών, σύμφωνα με το νομοθετικό πακέτο που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Από το 2020 και μέχρι σήμερα, μόνο οι μητέρες τεσσάρων ή περισσότερων παιδιών  είχαν  αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα. Ο πρωθυπουργός επεκτείνει έτσι την πολιτική του που έχει στόχο να σταματήσει τη μείωση του πληθυσμού της χώρας, η οποία απειλείται από τη γήρανση του πληθυσμού. Το βασικότερο είναι τους χαριζόταν το στεγαστικό δάνειο.

Η Ουγγαρία χάνει κατοίκους εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια: αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της είναι 9,5 εκατομμύρια, έναντι 10,7 εκατομμυρίων το 1980. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί, αρωγή για τη στέγαση ή την αγορά οχήματος, και «μωροδάνεια» περιλαμβάνει ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων που αυξάνονται κάθε χρόνο.

Τα νέα μέτρα θα κοστίσουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα το 2029, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη επιδείνωση του ήδη αυξημένου ελλείμματος και του ήδη υψηλού πληθωρισμού.

«Είναι μια χρηματοοικονομική πρόκληση», παραδέχθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ορμπάν, «όμως αυτό το πρόγραμμα μείωσης των φόρων, είναι το πιο σημαντικό στην Ευρώπη και θα μεταμορφώσει την Ουγγαρία σε φορολογικό καταφύγιο για τις οικογένειες». Όταν είχε έρθει στην εξουσία ο Ούγγρος ηγέτης, πατέρας ο ίδιος πέντε παιδιών, ο δείκτης γονιμότητας βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο στην ιστορία του, στο 1,23. Το 2021 έφθασε το 1,61 -ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 1,53. Το όριο για να ανανεώνεται ο πληθυσμός είναι 2,1.

Στην Ελλάδα ο δείκτης είναι 1,38, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι γεννήσεις παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών -στην Ουγγαρία οι μετανάστες είναι πολύ λίγοι. Είχε μόλις 6.000 έως το 2021 και αυξήθηκαν πολύ από πέρσι, κάτι που πάντως δεν επηρεάζει τις στατιστικές σε γεννήσεις πριν από το 2022. Στην Ελλάδα αντίστοιχα οι αλλοδαποί ήταν μεγάλος αριθμός ήδη από το 2015. Το 2020 ήταν 160.000 και τώρα είναι 190.000.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx