Ουγγαρία και Σλοβακία καταγγέλλουν ότι η Ουκρανία τις εκβιάζει με το πετρέλαιο

Ουγγαρία και Σλοβακία καταγγέλλουν ότι η Ουκρανία τις εκβιάζει με το πετρέλαιο

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι εκβιάζει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σταματώντας τις παραδόσεις πετρελαίου. Οι δύο χώρες σταμάτησαν να παραλαμβάνουν πετρέλαιο από τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Lukoil. Παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, Ουγγαρία και Σλοβακία είχαν εξασφαλίσει να εξαιρεθούν λόγω της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο και τώρα η Ουκρανία μπλοκάρει τη ροή του.

Οι δύο χώρες διαμαρτύρονται από την περασμένη εβδομάδα πως έχουν σταματήσει οι παραδόσεις πετρελαίου από τον ρωσικό όμιλο Lukoil μέσω της Ουκρανίας επειδή το Κίεβο συμπεριέλαβε την εταιρία στον δικό της κατάλογο κυρώσεων. Τη Δευτέρα, ζήτησαν από την Κομισιόν «να εφαρμόσει την ισχύουσα συμφωνία σύνδεσης, βάσει της οποίας, η Ουκρανία δεν μπορεί να μπλοκάρει τις διελεύσεις πετρελαίου».

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας, στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου είπε ότι «η Ουκρανία εκβιάζει τις δύο χώρες επειδή υποστηρίζουν την ειρήνη και την κατάπαυση του πυρός. Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, θα ξεμείνουμε τον Σεπτέμβριο από καύσιμα».

Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας δεν αποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για να σχολιάσει το θέμα.

Την Τετάρτη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανέφερε πως διυλιστήρια στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που ανήκουν στον ουγγρικό όμιλο MOL, αντιμετωπίζουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο μετά την απόφαση της Ουκρανίας να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil.

Η Σλοβακία κάλεσε χθες, Πέμπτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καθυστερήσει άλλο την διαβούλευση με την Ουκρανία επί του συγκεκριμένου θέματος.

“Οι Ουκρανοί να παραδεχθούν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό σε δύο χώρες μέλη της ΕΕ”, είπε ο Γκούλιας. “Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας βοηθήσει. Η άλλη λύση είναι να αναζητήσουμε και να βρούμε ένα νομικό παραθυράκι ώστε το πετρέλαιο να μπορεί να μεταφερθεί από κάποιον που δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις”.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα είπε πως η Ουγγαρία εξετάζει αν οι ενέργειες της Ουκρανίας παραβιάζουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι