Ουγγαρία: Μόνο αν εκλεγεί ο Τραμπ υπάρχει ελπίδα να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ουγγαρία: Μόνο αν εκλεγεί ο Τραμπ υπάρχει ελπίδα να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Η Ουγγαρία θεωρεί ότι η πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα ήταν μια ευκαιρία για ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σήμερα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό πρακτορείο Reuters ο Σιγιάρτο είπε ότι στόχος της Ουγγαρίας, που έχει εδώ και λίγες ημέρες την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο, είναι ο τερματισμός του πολέμου και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο και στη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι μόνο μια πολύ ισχυρή δύναμη θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο χώρες σε διαπραγματεύσεις. Ποιος θα έχει την ευκαιρία για αυτό κατά την επόμενη περίοδο; Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ, εφόσον εκλεγεί», σχολίασε. Υποστήριξε επίσης ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του Όρμπαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέδειξαν τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει «και οι άλλοι Δυτικοί ηγέτες είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να τους φέρουν πιο κοντά».

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα τερμάτιζε γρήγορα τον πόλεμο, αλλά δεν έχει παρουσιάσει κάποιο λεπτομερές σχέδιο για αυτό. Τον περασμένο μήνα το Reuters ανέφερε ότι σύμβουλοι του πρώην προέδρου, παρουσίασαν στον Τραμπ ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες.

«Στη νίκη του Τραμπ εμείς Βλέπουμε μια ευκαιρία για ειρήνη στην Ουκρανία, όπως και μια ευκαιρία  για καλές ουγγροαμερικανικές σχέσεις, είπε.

Ο Σιγιάρτο είπε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν θεωρεί τη Ρωσία απειλή για το ΝΑΤΟ ή τα μέλη της ΕΕ και ότι οι Ρώσοι ηγέτες είναι λογικοί και δεν θα διακινδύνευαν μια απευθείας σύγκρουση με τη Δύση. Σημείωσε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για αποστολή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και δεν θα συμμετάσχει σε αυτό.

O πρόεδρος της Ουκρανίας χθες δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανιας και ότι το ρόλο του μεσολαβητή μπορεί να τον παίξει μόνον μια μεγάλη δύναμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι