Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας καθώς η δεύτερη ανέβασε κι εκείνη τους δασμούς στο 84%

Η Κίνα αντεπιτίθεται: Ανακοινώνει δασμούς 15% σε προϊόντα των ΗΠΑ

Η Κίνα θα επιβάλει δασμούς ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα με άμεση ισχύ από αύριο Πέμπτη, από δασμούς 34% που είχε ανακοινώνει προηγουμένως το Πεκίνο, όπως δήλωσε σήμερα το κινέζικο υπουργείο Οικονομικών.

Η Κίνα θέλει να προστατεύσει την οικονομία της μετά την “επίθεση δασμών” από τις ΗΠΑ, καθώς η τελευταία τους ανέβασε στο 104%. Το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί “μέχρι τέλους” στο δασμολογικό μπαράζ της Ουάσινγκτον και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η χώρα του έχει “απόλυτη εμπιστοσύνη” στην ανθεκτικότητα της οικονομικής της ανάπτυξης.

Όμως τι θα γίνει στην πραγματικότητα; Διότι ακόμη και πριν από αυτούς τους νέους αμερικανικούς δασμούς, η κινεζική οικονομία αντιμετώπιζε δυσκολίες εδώ και χρόνια, με την αυξημένη ανεργία στους νέους και μια επίμονη κρίση στον τομέα ακινήτων που περιορίζουν την κατανάλωση.

“Η κινεζική οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη σε σχέση με την πρώτη θητεία (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και δεν μπορεί να απορροφήσει πραγματικά το σοκ των δασμών”, εκτίμησε ο Χένρι Γκάο, ειδικός Εμπορικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας ήταν πέρυσι ένας από τους λίγους δείκτες της οικονομίας της χώρας που ήταν θετικός, με τις ΗΠΑ να είναι η βασική χώρα που εισήγα κινεζικά προϊόντα. Οι εξαγωγές του ασιατικού γίγαντα προς τις ΗΠΑ έφταναν σχεδόν τα 440 δισεκ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα το ίδιο έτος (144,6 δισεκ. δολάρια).

Τα ηλεκτρονικά είδη, τα μηχανήματα και τα καταναλωτικά αγαθά (υφάσματα, έπιπλα, παιχνίδια) αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών. Αν και η Κίνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, πρόκειται να υποφέρει, σχολίασε ο Τανγκ Γιάο της εμπορικής σχολής Guanghua του πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Η “Λαϊκή Ημερησία”, επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πρόσφατα χαρακτήρισε τους επιπλέον αμερικανικούς δασμούς “στρατηγική ευκαιρία”, κυρίως για να αναχθεί η κατανάλωση σε νέα κινητήριο δύναμη της κινεζικής ανάπτυξης, στη θέση των εξαγωγών. Εξάλλου το Πεκίνο επιδιώκει “να μετατρέψει αυτές τις εξωτερικές, δομικές πιέσεις σε καταλύτη για να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει εδώ και καιρό”, δήλωσε η Λίζι Λι, ειδικός στην κινεζική οικονομία στο Asia Society Policy Institute με έδρα τις ΗΠΑ.

Επίσης η Κίνα έχει δεσμευθεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε νέα αμερικανική κλιμάκωση, εξ ιου και έφθασε σήμερα τους δασμούς στο 84%. Εκτός από ανταποδοτικούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει και περιορισμούς στις εξαγωγές των σπάνιων γαιών. «Επίσης η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την οικονομική στήριξη του κινεζικού ιδιωτικού τομέα» πρόσθεσε ο Ρέιμοντ Γέουνγκ οικονομολόγος στην τράπεζα ANZ.

H κινεζική κυβέρνηση επιζητεί να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας, προκειμένου να επηρεάζεται λιγότερο από τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Στηρίζει επίσης τομείς – κλειδί, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί. Όλα αυτά όμως “δεν σημαίνουν ότι η κινεζική οικονομία θα μπορέσει να ξεπεράσει εύκολα τις επιπτώσεις” των αμερικανικών δασμών, εκτιμά ο Φρέντερικ Νόιμαν, οικονομολόγος αρμόδιος για την Ασία στην HSBC.

Σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό, οι προσπάθειες του Πεκίνου να αντισταθμίσει τη μείωση στην αμερικανική ζήτηση ενδέχεται να πάρουν διάφορες μορφές: προγράμματα ανανέωσης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ή ακόμη μπόνους προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να προτιμούν τα κινεζικά προϊόντα, από τηλεοράσεις ως αυτοκίνητα.

“Δημιουργώντας ζήτηση και εμπορικές ευκαιρίες για τους Ασιάτες και Ευρωπαίους εταίρους της η Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη φιλελεύθερη, παγκόσμια εμπορική τάξη”, σημείωσε ο Νόιμαν. Μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει. Για τον Νόιμαν όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχία ή όχι της κινεζικής πολιτικής ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης.

“Πλέον η Κίνα έχει την ευκαιρία να αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας οικονομικής τάξης”, τόνισε. “Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση και αν αυτή η κινεζική ηγετική ικανότητα δεν καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx