Ουκρανία: Σαν να μην έγινε το τηλεφώνημα Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Σαν να μην έγινε το τηλεφώνημα Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα έληξε η τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προβοκάρουν για να γίνει σύρραξη στην Ουκρανία και κάνουν μια εκστρατεία καθαρά προπαγανδιστική, ενθαρρύνοντας την Ουκρανία να επιλύσει στρατιωτικά το πρόβλημα στο Ντονμπάς, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως «η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή για την αποτροπή της σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια αποκλιμάκωση εκ μέρους της Μόσχας. Τυχόν εισβολή στην Ουκρανία, θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση».

Προηγουμένως, οι ΗΠΑ είχε έδωσαν εντολή δόθηκε στο αμερικανικό προσωπικό της πρεσβείας στην Ουκρανία που δεν ασχολείται με υπηρεσίες επείγουσας φύσης και έκτακτης ανάγκης, να εγκαταλείψει την χώρα. Η εντολή ήρθε εν μέσω αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για επερχόμενη ρωσική εισβολή, ενδεχομένως και πριν την λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στο Twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version