ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παυλόπουλος: Η Τουρκία έχει παρανομήσει όπως η Ρωσία

Προκόπης Παυλόπουλος: "Η επικαιρότητα της θεωρίας του Αριστοτέλους"

«Η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση κάθε έννοιας της διεθνούς νομιμότητας, προσβάλλει ευθέως και προκλητικώς τόσο τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου όσο και τις θεμελιώδεις αρχές του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και εν τέλει αυτού τούτου του Πολιτισμού μας», τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «μετά το πέρας του πολέμου Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να θέσουν την Διεθνή Κοινότητα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών τους και για την αντίστοιχη συμπεριφορά της Τουρκίας, το 1974, καθώς και για την ως σήμερα κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Μαρτυρικής Κύπρου, γεγονότα που προσβάλλουν βαναύσως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Είναι αδιανόητο η Διεθνής Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ ανέχονται σήμερα την Τουρκία, που εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση εις βάρος της Κύπρου, και να τηρεί στάση “επιτήδειου ουδέτερου” μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να διεκδικεί δήθεν μεσολαβητικό ρόλο ειρηνοποιού», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Η τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου απαιτούν συνέπεια και δεν μπορεί να εξαρτώνται από τις θέσεις που υιοθετούν ορισμένοι για την όποια γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας. Συνακόλουθα, και στην περίπτωση της πολεμικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η στάση της Τουρκίας πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί από την Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως της αρμόζει: Ο εγκληματίας γυρίζει πίσω, υποκριτής και αμετανόητος, στον τόπο του εγκλήματος. Ελλάδα και Κύπρος, υπό όρους αρραγούς ενότητας και ασυμβίβαστης αποφασιστικότητας, πρέπει να πορευθούν αυτό τον δρόμο υπεράσπισης της Μαρτυρικής Κύπρου, που είναι και δρόμος υπεράσπισης της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι