Ουσίες κατά του AIDS δοκιμάζει σε χάπι η Pfizer για τον Covid

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Αναστολείς πρωτεάσης (που μέχρι στιγμής χορηγούνται για την λοίμωξη από HIV) δοκιμάζει σε εθελοντές η Pfizer σε μορφή χαπιού. Ήδη χορηγούνται επτά ουσίες που λειτουργούν ως αναστολείς πρωτεάσης σε φορείς του AIDS, αλλά δεν είναι γνωστό ποια δοκιμάζει η Pfizer για τον κορονοϊό.

To σκεύασμα αν αποδειχθεί αποτελεσματικό και χωρίς παρενέργειες, θα συνταγογραφείται σε ασθενείς που έχουν πρώιμα συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 και δεν νοσηλεύονται. Το φάρμακο έχει την κωδική ονομασία PF-07321332.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 απαιτεί τόσο την πρόληψη μέσω εμβολίου όσο και τη στοχευμένη θεραπεία για όσους μολύνονται από τον ιό. Δεδομένου ότι αυτός μεταλλάσσεται, καθώς και της συνεχιζόμενης επίπτωσης της Covid-19 παγκοσμίως, θα είναι κρίσιμο να έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές τόσο τώρα όσο και μετά την πανδημία», ανέφερε ο επικεφαλής επιστήμονας και πρόεδρος του τμήματος ερευνών και ανάπτυξης της Pfizer, δρ Μίκαελ Ντόλστεν.

Η κλινικές δοκιμές σε εθελοντές θα αρχίσουν με μικρό αριθμό υγιών ενηλίκων. Οι αναστολείς “πιάνονται” από ένα ένζυμο του ιού και τον εμποδίζουν να αναπαραχθεί μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι μέχρι στιγμής εργαστηριακές δοκιμές της ουσίας έδειξαν ότι εμφανίζει ισχυρή δράση κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, καθώς και κατά άλλων κορονοϊών. Η Pfizer άρχισε να δοκιμάζει ήδη έναν άλλο αναστολέα πρωτεάσης (PF-07304814), ο οποίος όμως χορηγείται ενδοφλέβια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι