Ούτε οι Ιταλοί θα εμβολιάσουν με AstraZeneca τους ηλικιωμένους

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που παράγουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μία ημέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ομως οι Ιταλοί δεν θα το χορηγούν στους άνω των 55 ετών.

Παρόμοια απόφαση έχει ληφθεί και στη Γερμανία, που δεν θα το χορηγεί στους άνω των 65 και το προορίζει κυρίως για υγειονομικούς. Το εμβόλιο είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Η επιστημονική επιτροπή του ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκου επιβεβαίωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60% και είναι μια «έγκυρη επιπρόσθετη επιλογή στη μάχη κατά της πανδημίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων προσθέτει ότι τα ερευνητικά δεδομένα δεν ειναι σαγή για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 55 ετών, οπότε συστήνει «την κατά προτίμηση χρήση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) πάντως ενέκρινε την χρήση του για ενηλίκους χωρίς να θέτει θέμα ηλικιακής ομάδας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι