Π. Στάνο: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές εκλογές στα “προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη”

Η νέα έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία: Σημαντικός εταίρος - Απαιτούνται βήματα,

Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές εκλογές στα «προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου, ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ότι θα είναι ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές όπου ο ρωσικός λαός θα έχει πραγματικά μια επιλογή που θα γίνει σεβαστή». Σημείωσε, επίσης, τη συνεχιζόμενη από το Κρεμλίνο καταπίεση πολιτικών αντιπάλων που βρίσκονται στη φυλακή, διώκονται ή δηλητηριάζονται στη φυλακή, καθώς και την καταστολή επικριτικών φωνών, ανεξάρτητων ΜΜΕ και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η απόφαση της αναγνώρισης ή μη των ρωσικών προεδρικών εκλογών θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη ξεχωριστά, αφού δουν όλη τη διαδικασία. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να διενεργήσει εκλογές, «παράνομα και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, σε προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και αυτό δεν θα αναγνωριστεί από την ΕΕ».

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν θα παρακολουθήσει τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία , επομένως δεν θα σχολιάσει τη διαδικασία ή τα αποτελέσματα. Αυτό ανακοίνωσαν οι συμπρόεδροι της Ομάδας Υποστήριξης της Δημοκρατίας και Συντονισμού των Εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ντέιβιντ Μακ ‘Αλιστερ και ο Σουηδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Τόμας Τομπέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι