Παγίδα θανάτου και οδηγίες διαφυγής στην κατάληψη στο Κουκάκι

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Δύο αδέλφια, ο ένας φοιτητής και ο άλλος ασκούμενος δικηγόρος και ο πατέρας τους, σκηνοθέτης, είναι οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου, ενώ συνολικά οι συλληφθέντες από την τριπλή επεισοδιακή επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι είναι εννέα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δύο αδέλφια ήταν αυτά που πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν περνώντας στην ταράτσα του διπλανού, πατρικού τους σπιτιού. Εκεί όταν έφτασαν οι αστυνομικοί ο πατέρας τους προσπάθησε να τους εμποδίσει και επιχείρησε να αρπάξει το όπλο από αστυνομικό.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι τρεις γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και ένα Σουηδός, από την κατάληψη της οδού Παναιτωλίου 21, καθώς και ακόμα μία γυναίκα και ένας Γάλλος, από την κατάληψη της οδού Αρβάλη 3. Ο Γάλλος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είχε συλληφθεί και στην κατάληψη «Βανκούβερ», δίπλα στην ΑΣΟΕΕ, που εκκενώθηκε πριν από λίγο καιρό.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους δημοσιογράφους μετά το μεσημέρι, για το πώς εξελίχτηκαν τα γεγονότα, απαντώντας σε καταγγελίες για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι «όλα έγιναν νόμιμα», δεν υπήρχε γυναίκα στο σημείο ούτε κουκούλα και δεν ασκήθηκε βία εναντίον δεσμευμένων ατόμων. «Χρησιμοποιήθηκε η απαραίτητη για την ακινητοποίηση των ατόμων και τη δέσμευσή τους σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και αναγκαιότητας», είπε ο κ. Χρονόπουλος και προσέθεσε ότι πάντα όταν υπάρχει τέτοια καταγγελία λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός της ΕΛΑΣ και εξετάζεται.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ έκανε λόγο για «παγίδα θανάτου», η οποία ενεργοποιήθηκε θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, στην κατάληψη της οδού Ματρόζου 45, ενώ βρέθηκε και ένας ασύρματος καθώς και ένα σημείωμα με «οδηγίες άμυνας» γραμμένο στα αγγλικά, για την περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Το σημείωμα βρέθηκε στην οδό Παναιτωλίου 21 και τις οδηγίες ακολούθησαν κατά γράμμα οι καταληψίες του κτιρίου στην Ματρόζου 45. Παράλληλα ο κ. Χρονόπουλος εξέφρασε τον σεβασμό του στον σκηνοθέτη που συνελήφθη και τη σύζυγο του, καθώς ως γονείς θέλησαν να υπερασπιστούν τα παιδιά τους, αλλά τόνισε ότι τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφει ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ανέφερε επίσης ότι την ώρα που πήγαν οι αστυνομικές δυνάμεις για την επιχείρηση στα υπό κατάληψη κτίρια, ήταν ήδη εκεί οι δημοσιογράφοι. «Είναι λάθος κάτι τέτοιο, δεν έπρεπε να γίνει», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Σε ό.τι αφορά την παγίδα στην οδό Ματρόζου, ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε: «Στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά/βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανό να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά/βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους και τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού».

  Ο Κύρτσος ζητάει έλεγχο από ΑΔΑΕ για παγίδευση των τηλεφώνων του

Συμπληρώνοντας, είπε ότι ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιήθηκε και οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ που είχαν μπει στο κτίριο και ανέβαιναν στην ταράτσα απέφυγαν το χτύπημα την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, όπως είπε, τραυματίστηκαν συνολικά τρεις αστυνομικοί από αντικείμενα που πετούσαν οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας στην οδό Παναιτωλίου και οι άλλοι δύο στην Ματρόζου.

Το σημείωμα με τις «οδηγίες άμυνας», μεταφρασμένο ανέφερε: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

  • Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ
  • Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα
  • Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης
  • Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους
  • Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι