Παγκόσμια ανησυχία για τις συγκρούσεις στρατού και πολιτοφυλάκων στο Σουδάν

Παγκόσμια ανησυχία για τις συγκρούσεις στρατού και πολιτοφυλάκων στο Σουδάν

Σε ανακοίνωση τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν ανέφεραν πως η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξάγει επιχειρήσεις κατά των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), με τις συγκρούσεις να γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σήμερα στο Reuters ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

Μάχες διεξάγονται και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε μία σύντομη εμφάνισή του ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης, καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Μετά τις ΗΠΑ και Ρωσία, την ανησυχία της για την κατάσταση εξέφρασε η Αίγυπτος. Η γειτονική χώρα του Σουδάν εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ενώ καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της έντασης και συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν τον διάλογο απέναντι στην πολεμική διαμάχη, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι