Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας –”Έγκαιρη προειδοποίηση-έγκαιρη δράση”

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας –"Έγκαιρη προειδοποίηση-έγκαιρη δράση"

Το μήνυμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας (σε μετάφραση-ελεύθερη απόδοση του υποπτέραρχου Μετεωρολόγου ε.α. Πασχάλη Κατσάρα από το Web-site του Οργανισμού) έπειτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί σε όλο τον πλανήτη, είναι άκρως επίκαιρο Ακολουθεί το μήνυμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Οι ακραίες-επικίνδυνες καταστάσεις του καιρού, του κλίματος και των υδάτων γίνονται ολοένα και πιο συχνές και έντονες σε πολλές περιοχές του πλανήτη, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ σε πολλαπλάσιους σχετικά κινδύνους, που από μόνοι τους μεγεθύνονται σαν αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Οι προγνώσεις του “τι καιρό θα κάνει αύριο” πλέον δεν αρκούν, όσο πετυχημένες και να είναι! Προγνώσεις όμως του “πως θα είναι ο καιρός” που εκδίδονται στηριζόμενες στο καιρικό αποτέλεσμα και την επίδρασή του στις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι κρίσιμος παράγοντας στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Σήμερα εν έτει 2022 σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να μην καλύπτεται ικανοποιητικά από τα “Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης” (Early warning systems-EWS).

Η περισσότερη και καλύτερη συνεργασία μεταξύ Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών υπηρεσιών, αρχών διαχείρισης καταστροφών και Ινστιτούτων-πρακτορείων ανάπτυξης, αποτελεί θεμελιώδη στόχο για καλύτερη πρόληψη, προετοιμασία και απόκριση. Η επιδημία του COVID-19 έχει περιπλέξει τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία ενώ έχει εξασθενήσει σημαντικά τους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Η πανδημία έχει επίσης καταδείξει ότι, στον δια-συνδεδεμένο κόσμο μας, χρειάζεται να αποδεχτούμε-σφιχταγκαλιάσουμε μια πραγματικά πολλαπλών κινδύνων, διασυνοριακή προσέγγιση (multi-hazard, cross-border) για να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση των παγκόσμιων στόχων πάνω στην κλιματική αλλαγή, την ελάττωση του κινδύνου καταστροφών και την βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable development).

Προετοιμαζόμενοι κατάλληλα και αυξάνοντας την ικανότητα σοβαρής δράσης, την κατάλληλη χρονική στιγμή στο κατάλληλο μέρος, θα δώσει την δυνατότητα να σωθούν πολλές ζωές και να προστατευθούν περιουσίες των ανθρώπων οπουδήποτε στον πλανήτη, τόσο τώρα, όσο και στο μέλλον.

Για αυτό φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (23 Μαρτίου 2022) έχει σαν θέμα της το “Έγκαιρη προειδοποίηση και έγκαιρη δράση” επισημαίνοντας ιδιαίτερα την υψηλή σημασία των Υδρομετεωρολογικών και Κλιματικών πληροφοριών στην ελάττωση του κινδύνου καταστροφών.

Η αναφορά των Κλιματικών Υπηρεσιών του 2020 περιέχει 16 διαφορετικές μελέτες περιπτώσεων (case studies) πάνω σε πετυχημένα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης για καταστροφές συμπεριλαμβάνοντας Τροπικούς Κυκλώνες και Τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, άμμο και αμμοθύελλες, ερημοποιήσεις, δριμείς χειμώνες και λιώσιμο παγετώνων.

“Τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης αποτελούν αυστηρό προαπαιτούμενο για αποτελεσματική ελάττωση κινδύνων καταστροφών και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αυξάνοντας την ετοιμότητα και την ικανότητα να αντιδρούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή στον κατάλληλο τόπο, θα σώσουμε πολλές ζωές και θα προστατεύσουμε τις περιουσίες των κοινωνιών οπουδήποτε τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Καθηγητής Petteri Taalas».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι