Παγωνιά στο Κίεβο – Θα εισαχθεί τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που χρειάζεται η χώρα

Παγωνιά στο Κίεβο – Θα εισαχθεί τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που χρειάζεται η χώρα

Χωρίς θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύοπυσας μετά τα απανωτά πλήγματα σε υποδομές, τα οποία η Ρωσία χαρακτηρίζει αντίποινα για την απόπειρα κατά του Πούτιν και για την επίθεση σε ξενοδοχείο της Χερσώνας την Πρωτοχρονιά -πλήγματα που τα δυτικά μέσα αναφέρουν ως “ρωσικές καταγγελίες”.

«Είναι η πιο δύσκολη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής» τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, που είχε προτείνει προ ημερών εκκένωση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Το Κίεβο φέρεται να έχει στην διάθεσή του μόνο το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών, δήλωσε στο Reuters σήμερα (16.01.2026) ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Το Κίεβο χρειάζεται 1.700 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτεί τις υπηρεσίες για τα 3,6 εκατομμύρια των κατοίκων του», είπε ο ίδιος. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης μας που, μέσα σε τόσο δριμύ ψύχος, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει μείνει χωρίς θέρμανση και με τεράστια έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έσπευσαν να τοποθετήσουν επιπλέον γεννήτριες και τα συνεργεία εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να επισκευάσουν τις ζημιές και να αποκαταστήσουν τη θέρμανση μετά τη ρωσική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα που διέκοψε την παροχή σε 6.000 πολυκατοικίες. Περίπου 100 κτίρια εξακολουθούν να μην έχουν θέρμανση, είπε ο ίδιος στη συνέχεια. Η Ουκρανία κήρυξε κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης αυτή την εβδομάδα, καθώς το δίκτυό της βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των συσσωρευμένων ζημιών από τον πόλεμο. Η χώρα έχει αποθέματα μόνον για 20 μέρες και άρχισαν οι εισαγωγές ενέργειας από άλλα κράτη.

Πηγή: Reuters και newsit.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx