Παγώνουν για 1 χρόνο τα επιτόκια – Ποια “φωτογραφική” τροπολογία αποσύρεται

Παγώνουν για 1 χρόνο τα επιτόκια – Ποια "φωτογραφική" τροπολογία αποσύρεται

Σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού ρεπορτάζ, οι τράπεζες παγώνουν για περίπου ένα χρόνο τα επιτόκια βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), βάσει των οποίων τιμολογούνται τα στεγαστικά δάνεια.

Οι τραπεζίτες φαίνεται να αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα για “πάγωμα” των επιτοκίων, οι διαδοχικές αυξήσεις των οποίων έχουν αυξήσει υπέρμετρα το κόστος εξυπηρέτησης για τους δανειολήπτες. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

  •  Το μέτρο είναι οριζόντιο, αφορά, δηλαδή, σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Δεν αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.
  • Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες.
  • Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη.
  • Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προυπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, η παρέμβαση στο επιτόκιο αναφοράς φέρεται να έχει το “πράσινο φως” από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα απαιτηθεί – σε δεύτερο χρόνο – και την έγκριση της Ευρώπης.

Αποσύρεται τροπολογία 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, ένεκα των αντιδράσεων που προηγήθηκαν, υπαναχωρεί από τροπολογία που άνοιγε τον δρόμο για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών. Η τροπολογία θεωρείται “φωτογραφική” για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κώστα Μενουδάκο.

Η αρχική ρύθμιση ανέφερε ότι μπορεί να ασκηθεί δίωξη στα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή αν ενήργησαν με δόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατόπιν των οξύτατων αντιδράσεων μένει μόνο το τελευταίο σκέλος που αναφέρεται δηλαδή στον δόλο. Επομένως δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για παραβίαση απορρήτου. Είχε προηγηθεί η είδηση πως η Ελλάδα ερευνάται από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα για τις υποκλοπές.

Η διάταξη που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράγματα που έκαναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή αν ενήργησαν με δόλο.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη μπήκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να τεθεί σε διαβούλευση. Συγκεκριμένα χθες βράδυ προστέθηκαν δεκάδες άρθρα, ανάμεσα στα οποία και το άρθρο 43. Σχολιάζοντας την ντροπιαστική διάταξη, η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις Σοφί Ιν΄τ Βελντ σημείωσε ότι «οι νέοι κανόνες που διέπουν τα μέλη των ανεξάρτητων οργάνων φαίνεται να αποδυναμώνουν, όχι να ενισχύουν την ανεξαρτησία τους». Όπως τόνισε τόνισε η εισηγήτρια της Pega: «Αντί για τέτοιες ελάχιστα συγκαλυμμένες απόπειρες περιορισμού της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνές της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι