Πάιατ: Η Ελλάδα σημαντικός κόμβος ενέργειας

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

«Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή και ξέρω ότι είναι πρόθεση του προέδρου Μπάιντεν να εμβαθύνει περαιτέρω την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ Athens Energy Dialogues.

Εστίασε στις ενεργειακές προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και στον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως κινητήρια δύναμη της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεγάλα έργα υποδομής συνέχισαν να προχωρούν, όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB με τη Βουλγαρία, η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και ο νέος σύνδεσμος φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των έργων στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως επανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και βοηθούν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Επανέλαβε την αποφασιστικότητα και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεχίσει να υποστηρίζει ό,τι μειώνει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια και ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντας τη θερμή. Από αυτήν ο ίδιος θεωρεί σπουδαίο σημείο στην σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για τον διάλογο 3 + 1 μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών». Τονίζοντας περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία του East Med Gas Forum και στα «πολύ σημαντικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ενέργειας, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια ανοιχτή αρχιτεκτονική σε αυτούς τους περιφερειακούς μηχανισμούς συνεργασίας».

Στο σημείο αυτό, ξεχωριστή μνεία έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στο Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενέργεια θα γίνει μοχλός συνεργασίας, κάτι που ήδη κατά την γνώμη του, συμβαίνει. «Δεν είναι μόνο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και Αιγύπτου, Λιβάνου και Ιορδανίας», είπε.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ενέργειας, είπε ότι «ο ουρανός είναι το όριο» και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στη χώρα μας, η Ελλάδα αναδείχθηκε σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο ενέργειας. Κάνοντας αναφορά στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι ο τομέας αυτός θα παραμείνει ένα από τα πραγματικά λαμπερά σημεία της πολύ ισχυρής και δυναμικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι