Πακιστάν: Ανατράπηκε ο πρωθυπουργός ‘Ιμραν Χαν

Έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά

Ανατράπηκε από τον κυβέρνηση ο (τέως πλέον) πρωθυπουργός του Πακιστάν, ‘Ιμραν Χαν καθώς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν. Είχαν προηγηθεί εβδομάδες πολιτικής κρίσης με τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους του να κατηγορούν τον Χαν για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων και για την επιδείνωση της οικονομίας.

Την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε υπερψήφισαν 174 από τους 342 βουλευτές σύμφωνα με τον ασκών καθήκοντα προέδρου της Βουλής. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι κανένας πρωθυπουργός του Πακιστάν από την ανεξαρτησία του κράτους το 1947 μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την κυβερνητική του θητεία. Εντούτοις ο Χαν γίνεται ο πρώτος που ανατρέπεται από πρόταση μομφής.

Είχε επιχειρήσει αρχικά να μην φέρει την πρόταση προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Σχεδίαζε να διαλύσει τη σύνθεση του και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σενάριο που όμως δεν προχώρησε καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την εν λόγω διαδικασία και ανάγκασε τον 69χρονο ηγέτη του Πακιστάν να προχωρήσει την πρόταση δυσπιστίας.

Διάδοχος του στην ηγεσία της χώρας των 220 εκατομμυρίων φαίνεται πως θα είναι ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ηγέτης της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι