Πακιστανοί πήγαιναν σόλο στην Τουρκία και γυρνούσαν παρέα με 20 μετανάστες

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Ασφάλεια Αττικής, που κινήθηκε ύστερα από εντοπισμό ενός διακινητή από το τμήμα Σαπών στη Ροδόπη αλλά και σε συνεργασία με την Europol, προχώρησε σε μια μεγάλη επιχείρηση με κωδικό Riviera και συνέλαβε 9 Πακιστανούς διακινητές, ενώ προέκυψαν στην πορεία των ερευνών και εντάλματα για άλλα 29 άτομα.

Οι Πακιστανοί, που την τελευταία διετία είχαν αγοράσει συνολικά 130 μεταχειρισμένα οχήματα για τη “δουλειά” τους (άρα διέθεσαν όπως λέει η ΕΛΑΣ 700.000 ευρώ!), πήγαιναν στην Τουρκία ένας-ένας ή δύο-δύο ως τουρίστες και επέστρεφαν στον Έβρο με “παρέα” μετανάστες τους οποίους οδηγούσαν στο ελληνικό έδαφος από παράνομα περάσματα. Εν συνεχεία τους έβαζαν σε ΙΧ και τους πήγαιναν σε οικεία, όπου όσοι δεν ειχαν να καταβάλουν 1.000 – 2.400 ευρώ, βιντεοσκοπούνταν και εκβιάζονταν.

Η πληρωμή γινόταν με την παράνομη “τράπεζα” hawala. Όταν εισέπρατταν, τους μετέφεραν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Τρεις μετανάστες που συνελήφθησαν, απελάθηκαν. Από τις έρευνες σε σπίτια και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, έγγραφα μεταβίβασης για 133 οχήματα με στοιχεία “αχυρανθρώπων”, πλαστά, αλλά και γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και πέντε οχήματα.

Τι είναι το “σύστημα hawala”

Στηρίζεται σε ένα παράνομο τραπεζικό δίκτυο που εκτείνεται από το Πακιστάν μέχρι την Ευρώπη και την Αφρική και στο οποίο κάθε απόπειρα απάτης έχει τόσο αυστηρές συνέπειες, που τελικά παρέχει μεγαλύτερη τραπεζική πίστη ακόμα κι από κανονική τράπεζα. Παράδειγμα λειτουργίας του δικτύου:

Χρωστάει ο Γιώργος που μένει στην Αθήνα 1.000 ευρώ στην Αϊσέ που μένει στην Άγκυρα. Δίνει ο Γιώργος τα 1.000 ευρώ σε κάποιον άτομο μέλος του δικτύου στην Αθήνα, π.χ. στον Πακιστανό Αχμέτ με μια πολύ μικρή προμήθεια. Ο Αχμέτ του δίνει τότε έναν κωδικό “κατάθεσης”. Ο Γιώργος τηλεφωνεί στην Αϊσέ στην Άγκυρα και της λέει ότι κατέθεσε το ποσό στην “τράπεζα”. Της δίνει τον κωδικό για να κάνει “ανάληψη” από κάποιο άλλο μέλος του δικτύου, π.χ. τον Πακιστανό Αμπντουλάχ. Ο Αμπντουλάχ διασταυρώνει τον κωδικό και  δίνει στην γυναίκα το ποσό που έχει καταθέσει ο Γιώργος στον Αχμέτ στην Αθήνα και κρατά πάλι μια πολύ μικρή προμήθεια.

Έχουν και “ασφάλεια κατασχέσεων”

Ο Αχμέτ και ο Αμπντουλάχ δεν συναντώνται ούτε ανταλλάσσουν άμεσα τα ποσά καθώς υπάρχει “συμφωνια κυρίων”. Η εκκαθάριση γίνεται σε ύστερη φάση ανάλογα με τους κωδικούς μέσω τρίτων ατόμων και αλίμονο σε όποιον δεν δώσει το χρήμα ή ζητήσει μεγάλη προμήθεια -το σύστημα θέλει χαμηλές τις προμήθειες. Όταν η λογιστική εκκαθάριση δεν πηγαίνει καλά και κάποιος πάει να “φάει” λεφτά, ακολουθεί άλλης φύσης “εκκαθάριση”, με αποτέλεσμα όσοι είναι στο δίκτυο να προτιμούν να πεινάσουν ή να πάνε φυλακή, παρά να μη δώσουν όσα οφείλουν.Το σύστημα έχει και “επισφάλειες”. Αν για παράδειγμα κατασχεθούν από την αστυνομία 100.000 ευρώ, προβλέπεται το ποσό αυτό να καλυφθεί από το σύστημα.

  Νέα επίθεση drones στην Κριμαία - Στο Κίεβο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των συναλλαγών αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της CIA οι hawaladars αποστέλλουν ετησίως περί το 1,6 δισ. δολ. στην Σομαλία της οποίας το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Μεγάλα ποσά διακινούνται εκεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες ως έσοδο από τα λύτρα που εισπράττουν οι πειρατές οι οποίοι λυμαίνονται τις θάλασσες στο Κέρας της Αφρικής και στη Νιγηρία. Το παγκόσμιο αυτό δίκτυο ενοχοποιείται και για διακίνηση χρημάτων για λογαριασμό τρομοκρατών και πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι