Παλαιστίνη: Δημοσκόπηση δείχνει “ανεβασμένη” την Χαμάς και απορριπτέο τον Μαχμούτ Αμπάς

Παλαιστίνη: Δημοσκόπηση δείχνει “ανεβασμένη” την Χαμάς και απορριπτέο τον Μαχμούτ Αμπάς
epa10704265 A handout photo made available by the Iranian supreme leader office shows, Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei (R) talks to the leader of the Palestinian militant group Hamas, Ismail Haniyeh, in Tehran, Iran, 21 June 2023. EPA/SUPREME LEADER OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής ακόμα και στη Γάζα, ενώ ενισχυμένος φαίνεται ο ηγέτης της Χαμάς και ένας φυλακισμένος ηγέτης της Φατάχ

Δημοσκόπηση μεταξύ Παλαιστινίων, που διεξήχθη εν μέσω πολέμου καταγράφει αύξηση της υποστήριξης προς το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας, και μια συντριπτική απόρριψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση να δηλώνει ότι πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης και κυβερνούσε τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την άνοδο στην εξουσία στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα της Χαμάς το 2007. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κάνει εκλογές από το 2006, όταν η Χαμάς κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων στη Λωρίδα της Γάζας και το 82% στη Δυτική Όχθη πιστεύουν ότι η Χαμάς είχε δίκιο όταν ξεκίνησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου λόγω των δεινών που είχαν συσσωρευθεί εις βάρος των κατοίκων της Λωρίδας αλλά και της επιθετικής στάσης των εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει τους ισχυρισμούς της Χαμάς «ότι ενήργησε για να υπερασπιστεί το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ ενάντια στους Εβραίους εξτρεμιστές και να κερδίσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων». Μόνο το 10% πιστεύει ότι η Χαμάς έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, με τη μεγάλη πλειονότητα να λέει ότι δεν έχει δει βίντεο που να δείχνει μαχητές της Χαμάς να διαπράττουν θηριωδίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν περαιτέρω διάβρωση της νομιμότητας της Παλαιστινιακής Αρχής, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει προφανής οδός για επανέναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. «Η απουσία εναλλακτικής επιλογής (από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης) για τη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας, ίσως οδηγεί σε μία ισραηλινή κατοχή χωρίς τέλος», δήλωσε ο δημοσκόπος Χαλίλ Σικάκι στο Associated Press πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (PSR).

Ο Σικάκι σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας Γάζας είναι πιο επικριτικοί κατά της Χαμάς από όσο εκείνοι στη Δυτική Όχθη, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν υποστηρίζει τη Χαμάς. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 88% επιθυμεί την παραίτηση του Αμπάς, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από τρεις μήνες, που τον απέρριπτε το 78%, ως αναποτελεσματικό, συνδεδεμένο με διαφθορά, και αυταρχικό, ενώ του καταλογίζουν συνάμα ότι συνεργάζεται με τις ισραηλινές υπηρεσίες εναντίον μελών της Χαμάς.

Στη Δυτική Όχθη, το ποσοστό που τον απορρίπτει φθάνει στο 92%. Ομως δεν αντιλαμβανόμαστε από τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Associated Press τι προκρίνεται ως λύση, αφού την ίδια στιγμή η πλειοψηφία απορρίπτει την Χαμάς. Συγκεκριμένα, το 44% των ερωτηθέντων που ζουν στη Δυτική Όχθη δηλώνει ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, ενώ την υποστήριζε εκεί μόλις το 12% τον Σεπτέμβριο. Η άνοδος είναι σημαντική, όμως σημαίνει ότι το 56% δεν την υποστηρίζει. Στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς, που αποτελεί και την κυβέρνηση του θύλακα, απολαμβάνει την υποστήριξη του 42% των ερωτηθέντων, από 38% που την στήριζε πριν από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον Σικάκι, πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός φαίνεται πως παραμένει ο Μαρουάν Μπαργκούτι, μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο κίνημα της Φατάχ του Αμπάς που εκτίει πολλαπλές ισόβιες ποινές σε ισραηλινή φυλακή για τον φερόμενο ρόλο του σε θανατηφόρες επιθέσεις κατά τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση πριν από δύο δεκαετίες.

Σε μια προεδρική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ισμαήλ Χανίγιε, τον ηγέτη της Χαμάς, και τον Μαχμούτ Αμπάς, ο πρώτος θα νικούσε με μεγάλη διαφορά τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.  Η τρίτη προσωπικότητα, ο Μαρουάν Μπαργκουτί, θα υπερίσχυε οριακά του Χανίγιε. Όσον αφορά τον Αμπάς, οι Παλαιστίνιοι φέρονται σύμφωνα με το δημοσίευμα να θεωρούν ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί από καιρό.

Παράλληλα η σφυγμομέτρηση καταγράφει επίσης εκτεταμένη απογοήτευση από την διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, που πιέζουν για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να τα έχουν καταφέρει. Η έρευνα διεξήχθη σε 1.231 άτομα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, με περιθώριο σφάλματος +/- 4 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν γνωρίζουμε άλλες ουσιαστικές λεπτομέρειες, όπως πόσοι ακριβώς ρωτήθηκαν σε κάθε περιοχή, αλλά οι δημοσκόποι είπαν ότι πήραν συνεντεύξεις στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στη νότια και κεντρική Γάζα και δεν μπόρεσαν να πάρουν την γνώμη όσων ζουν στα βόρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Associated Press

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι