Παλιά πυρομαχικά και καταστροφή στο περιβάλλον

Παλιά πυρομαχικά και καταστροφή στο περιβάλλον

Στις ακτές της Εσθονίας τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση εκκαθάρισης παλαιών πυρομαχικών με την κωδική ονομασία “Open Spirit 2018”. Μετείχαν 850 στρατιωτικοί από έντεκα χώρες, 19 πλοία και ομάδα δυτών.

Αποστολή τους ήταν να καταστραφούν πυρομαχικά που παραμένουν βυθισμένα στη θάλασσα και απειλούν το οικοσύστημα. Για περισσότερα από 70 χρόνια εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικών πολέμου σκουριάζουν εδώ, ειδικά από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Μόνο στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα υπολογίζονται ότι 1,6 εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικών παραμένουν βυθισμενα. Με εντολή των συμμάχων, ολόκληρα φορτία πυρομαχικών πετάχτηκαν στη θάλασσα μετά τον πόλεμο.

Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν τα προστατευτικά χαλύβδινα καλύμματα καταστραφούν. «Σε 10 ή 20 χρόνια, τα περισσότερα εκρηκτικά θα μπορούσαν να απελευθερωθούν και να διαλυθούν στο θαλασσινό νερό. Μόνο πρόσφατα, σε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά ίχνη TNT σε νερό και ιζήματα.

Οι ερευνητές βρήκαν σε ψάρια ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό καρκίνου του ήπατος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι