Παναγιωτόπουλος: Η αποκλιμάκωση είναι γεγονός -Δένδιας με Μπορέλ

Παναγιωτόπουλος: Η αποκλιμάκωση είναι γεγονός -Δένδιας με Μπορέλ

“Η αποκλιμάκωση είναι γεγονός, αλλά με αυτό το γείτονα που έχουμε, παραμένουμε σε εγρήγορση”, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Βουλή.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν σε θέσεις επιφυλακής στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση .

«Η αποκλιμάκωση είναι κάτι το οποίο όλοι ευχόμαστε ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης και όταν έρχονται δύο στόλοι απέναντι. Η αποκλιμάκωση προέκυψε χάρη στην άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οφείλονται πολλά εύσημα στο Πολεμικό Ναυτικό για τον τρόπο που λειτούργησε. Από και πέρα ελπίζω ότι δεν θα έχουμε κανενός τύπου κλιμακώσεις. Λόγω όμως του απρόβλεπτου γείτονα που έχουμε, είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση» κατέληξε.

Δένδιας με Μπορέλ

Η Αθήνα συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και αποτροπή της τουρκικής προκλητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και άλλα ευρωπαϊκά θέματα.

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τη Βουλγάρα ομόλογό του στην Αθήνα. Όπως διεμήνυσε ο κ. Δένδιας, η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Με τη Βουλγαρία

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η συζήτηση με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία επικεντρώθηκε στην συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και αλλού.

«Μιλήσαμε για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας παντού στην περιφέρεια. Απέναντι στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Βουλγαρία είναι παράγοντες της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αρωγοί στην πορεία των βαλκανικών γειτόνων μας προς την ΕΕ, πάντοτε υπό όρους τήρησης της αιρεσιμότητας. Η ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ αποτελεί για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στρατηγική επιλογή, που οδηγεί σε σταθερά Βαλκάνια.

Από την πλευρά της η κ. Ζαχαρίεβα, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλγαρίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εγκυμονεί κινδύνους για όλη την ΕΕ.

Στη συνέχεια, έστειλε το μήνυμα ότι τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να τηρούνται, καθώς και οι κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «έχουμε συμφέρον να κρατήσουμε την Τουρκία συνεπή στις διεθνείς υποχρεώσεις της και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Δυστυχώς, παρατήρησε, «δίνει  αφορμές για το αντίθετο».

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα μνημείο τεράστιου ιστορικού συμβολισμού. Διαμήνυσε πως «επιμένουμε να διαφυλαχθεί η οικουμενική, ιστορική αξία του μνημείου αυτού, ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Ελληνοβουλγαρικά

Ξεκινώντας τη δήλωσή της, η Εκατερίνα Ζαχάριεβα επισήμανε πως «όσα έχουν επιτύχει η Ελλάδα και η Βουλγαρία ως στρατηγικοί εταίροι μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα-όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλο τον κόσμο και πως όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και βούληση μπορούν να ξεπεραστούν οι συσσωρευμένες ιστορικές αντιθέσεις».

Εστιάζοντας με τη σειρά της στις διμερείς σχέσεις, η κ. Ζαχάριεβα είπε πως η Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Βουλγαρίας και σημείωσε πως τις δύο χώρες συνδέουν όχι μόνο τα κοινά έργα υποδομής και η ενέργεια, αλλά και οι επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας, τόνισε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία έδωσε έμφαση στην κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB), εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Βουλγαρίας να τηρήσει την προθεσμία για την αποπεράτωσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι