Παναμάς: 300 οικογένειες ξερριζώνονται λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Παναμάς: 300 οικογένειες ξερριζώνονται λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Σε ένα μικρό νησί του Παναμά στην Καραϊβική, περίπου 300 οικογένειες μαζεύουν τα πράγματά τους για μια ριζική αλλαγή. Ολόκληρες γενιές ιθαγενών που μεγάλωσαν στο Gardi Sugdub, ζώντας κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό, τώρα θα πρέπει να μετοικήσουν στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με το Associated Press, η κυβέρνηση του Παναμά σταδιακά θα μετεγκαταστήσει χιλιάδες νησιώτες ή κατοίκους παραλίων καθώς αναμένεται να ανεβεί σημαντικά η στάθμη του ωκεανού και πολλά από τα νησιά του δεν θα είναι πλέον βιώσιμο κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Δεν συμφωνούν όλοι οι νησιώτες στην μετεγκατάσταση πάντως και αρκετοί αποφάσισαν “να μείνουν μέχρι τέλους”.

Όπως αναφέρει το BBC, οι κάτοικοι έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι ότι α τσίγκινα και αχυρένια σπίτια τους πλημμυρίζουν όλο και συχνότερα, ειδικά κατά την περίοδο των βροχών από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τροπικών Ερευνών Smithsonian, η στάθμη της θάλασσας γύρω από το περί ου ο λόγος νησί, το Gardi Sugdub, ανεβαίνει κατά περίπου 3,4 χιλιοστά ετησίως ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 είχε μετρηθεί ότι ανέβαινε κατά 1,6 χιλιοστό το χρόνο.

Τα περισσότερα από τα 40 κατοικημένα νησιά του Παναμά βρίσκονται μόλις μισό ή ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μία από τις κοινότητες που ξεριζώνεται, έχει σχεδιάσει από το 2010 την μετεγκατάσταση που αρχίζει τώρα και έχει ετοιμαστεί για τους κατοίκους της ένα νέο χωριό στα ηπειρωτικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι