Πανδημία κορονοϊού: Από την Κίνα έως την Κούβα και τη Βόρεια Αφρική

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό 75 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 82 την προηγουμένη. Κατά τα στοιχεία του υπουργείου, τα 55 από τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 69 την προηγουμένη. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες — το Πεκίνο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 61, από 57 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.862 ασθενείς με την COVID-19 (–23 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 111 βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1). Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.272 μολύνσεων.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 786 κρούσματα του SARS-CoV-2 — αριθμός άνευ προηγουμένου μέχρι εδώ —, ενώ υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 200 νεκρούς επί συνόλου 22.614 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής.

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς τα κρούσματα ως τώρα τον Ιανουάριο είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτά του Δεκεμβρίου, ενώ μέσα στον τρέχοντα μήνα έχουν σημειωθεί 51 θάνατοι, ο βαρύτερος απολογισμός από τον Απρίλιο του 2020, όταν είχαν καταγραφεί 57.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φρανσίσκο Ντουράν είπε ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης προκαλεί συναγερμό και τόνισε πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Η επαρχία της Αβάνας, που συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, χθες κατέγραψε 344 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό. Η Κούβα μπόρεσε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο.

Τυνησία

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.026 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 83 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 6.370 νεκρούς επί συνόλου 200.662 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στα νοσοκομεία της Τυνησίας έχουν εισαχθεί για νοσηλεία 2.183 ασθενείς με την COVID-19, οι 420 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Κολομβία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κήρυξε τριήμερο «εθνικό πένθος» για να τιμηθεί «η μνήμη του Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο Γκαρσία και όλων των άλλων θυμάτων» της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, ο υπουργός Άμυνας του Ιβάν Ντούκε, ανακοινώθηκε χθες Τρίτη πως πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της ιογενούς πνευμονίας που παρουσίασε μετά τη μόλυνσή του από τον νέο κορονοϊό. Ήταν 69 ετών. Υπήρξε υπουργός Παιδείας (1992-1994), Εσωτερικών (1997-1998), κατόπιν Εξωτερικών (2018-2019), προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.

Το προεδρικό διάταγμα αναφέρεται ακόμη στα πάνω από 51.700 θύματα εξαιτίας της COVID-19 στην Κολομβία, χώρα που έχει καταγράψει πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2. Κάνει λόγο για «γεγονός που θλίβει το έθνος», καλεί τους πολίτες να «στοχαστούν για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην κοινωνία μας» και να φροντίσουν να υπάρχουν «οι συνθήκες και οι συμπεριφορές» που απαιτούνται για «να περιοριστούν οι επιπτώσεις της». Εκφράζει τα συλλυπητήρια του αρχηγού του κράτους σε «όλες τις οικογένειες» που έχασαν μέλη εξαιτίας της πανδημίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος είπε πως ο θάνατος του υπουργού του τον «γεμίζει πόνο» και έκρινε ότι η χώρα «έχασε έναν από τους καλύτερούς της άνδρες». Ο Χολμς Τρουχίγιο εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) την 15η Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, από τον νέο κορονοϊό έχουν μολυνθεί στην Κολομβία η πρώτη κυρία Μαρία Χουλιάνα Ρουίς (τον Νοέμβριο) και η αντιπρόεδρος Μάρτα Λουσία Ραμίρες (τον Οκτώβριο). Ο Ιβάν Ντούκε δεν έχει μολυνθεί. Ο αρχηγός του κράτους υποβάλλεται σχεδόν καθημερινά σε τεστ, καθώς έχει υψηλό επίπεδο έκθεσης και πολυάσχολο πρόγραμμα.

Βολιβία

Η πόλη Λα Πας, η πρωτεύουσα της Βολιβίας, θα επιβάλλει από αύριο Πέμπτη περιοριστικά μέτρα στις μεταφορές, στα εμπορικά καταστήματα και στις τράπεζες, καθώς πασχίζει να ελέγξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Θα εφαρμοστεί «νέα σειρά περιοριστικών μέτρων για να επιβραδυνθεί η κλιμάκωση των μολύνσεων» από τον SARS-CoV-2, τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η δημοτική αρχή της πόλης των περίπου 945.000 κατοίκων. Ο δήμος επιδιώκει «να μειωθούν οι συναθροίσεις» σε πρακτικά όλες «τις οικονομικές δραστηριότητες» από Δευτέρα ως Σάββατο.

Τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν εκ περιτροπής, ανάλογα με τους αριθμούς των πινακίδων τους. Η πρόσβαση στις αγορές και στις τράπεζες θα επιτρέπεται βάσει των αριθμών των δελτίων ταυτότητας τις μονές και τις ζυγές μέρες. Σκοπός είναι «να μειωθεί η αύξηση» του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «κατά 50%», εξήγησε ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου που είναι αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη, ο Σέρχιο Σίλες. Η πρωτεύουσα είναι η περιοχή που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία μετά την περιφέρεια Σάντα Κρους (ανατολικά), τον πνεύμονα της βολιβιανής οικονομίας.

Η Βολιβία, χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 10.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Η χώρα της νότιας Αμερικής ήδη επέβαλλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα όταν ήρθε αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα, μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτειά της τον Μάρτιο, προτού τα χαλαρώσει προοδευτικά. Τα χερσαία σύνορα παραμένουν κλειστά. Απαγορεύθηκε η είσοδος σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ευρώπη από την 25η Δεκεμβρίου ως τη 15η Φεβρουαρίου. Οι αφίξεις αεροπορικώς από τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπονται μεν, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι ταξιδιώτες είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR.

Ταϊλάνδη

Η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 819 κρούσματα του SARS-CoV-2 στο βασίλειο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 15.465. Άλλος ένας ασθενής με την COVID-19 υπέκυψε, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να αυξάνεται σε 76 νεκρούς, ανέφερε η επιτροπή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Τα 700 και πλέον νέα κρούσματα διαγνώστηκαν στην επαρχία Σαμούτ Σαχόν, όπου οι υγειονομικές αρχές διεξάγουν μαζικά τεστ τις τελευταίες ημέρες, αφού εντόπισαν εστία σε αγορά θαλασσινών τον περασμένο μήνα. Η Ταϊλάνδη καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους απολογισμούς της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ασία, ωστόσο τα κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί στη χώρα μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι