Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Το εμβόλιο “πιάνει” και τη βρετανική μετάλλαξη
05/02/2021Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην εργασία του οποίου ουσιαστικά στηρίχθηκε η παρασκευή του εμβολίου της AstraΖeneca προδημοσίευσε δεδομένα από πρόσφατες αναλύσεις που δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην μείωση τόσο του χρόνου αναπαραγωγής όσο και του ιικού φορτίου στους εμβολιασθέντες.
Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα στα έως τώρα κυκλοφορούντα στελέχη αλλά και στο στέλεχος B.1.1.7 -την λεγομένη “βρετανική μετάλλαξη”. Το συμπέρασμα στηρίζεται σε αναλύσεις που δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού όσον αφορά το πόσο αυτός μειώνει το χρόνο αναπαρωγωγής του ιού και πόσο ελαττώνει το ιικό φορτίο. Αυτά τα δύο δεδομένα, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο μεταφράζονται και σε μειωμένη μετάδοση της νόσου. Διαπιστώνεται ότι αν και παρατηρούνται λιγότεροι τίτλοι αντισωμάτων
Αναφέρει ότι «παρέχει προστασία ίδια στο στέλεχος Βικτώρια (σ.σ. το “τρέχον” και σύνηθες) και στο στέλεχος Β.1.1.7, παρά το γεγονός των χαμηλότερων εξουδετερωτικών τίτλων αντισωμάτων».
Σημειώνεται πως τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας 18 έως 64 ετών αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Η απόφαση αφορά αρχικά τους υγιείς πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και δευτερευόντως άτομα με ήπια υποκείμενα νοσήματα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την οριστικοποίηση της σύστασης για τον εμβολιασμό των ατόμων 18-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα μέτριας βαρύτητας.
Άλλες χώρες το έχουν εγκρινει για τους ενηλίκους έως 55 ετών και άλλες για άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ η Βρετανία το ενεκρινε και για υπέργηρους υποστηρίζοντας ό,τι και η AstraZeneca, ότι δηλαδή το εμβόλιο έχει ίση αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και στους άνω των 65. Εντούτοις η κλινική έρευνα είχε γίνει με τον κύριο όγκο των εθελοντών να είναι κάτω των 55 ετών, ίσως επειδή το εμβόλιο αρχικά προοριζόταν για εργαζομένους σε νοσοκομεία.