Πανηγυρίζουν για το “τζαμί” τους στη Μονή της Χώρας

Πανηγυρίζουν για το “τζαμί” τους στη Μονή της Χώρας

Δέκα χρόνια χρειάσθηκε η αποκατάσταση των βυζαντινών εικόνων και μωσαϊκών στη Μονή της Χώρας, για να λειτουργήσει αυτή τελικά ως τζαμί.

«Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Προσέθεσε ότι «όχι μόνο στην Τουρκία, όχι μόνο στην Ανατολία και τη Θράκη, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ένα αντικείμενο ή μια πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε εμάς και τους προγόνους μας».

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τζαμί. Η Αγία Σοφία υπενθυμιζεται ότι από μουσείο μετατράπηκε σε τζαμί το 2020.

Η Μονή της Χώρας είχε γίνει τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο. Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ προχώρησαν σε πολλά έργα αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών αφαιρώντας τους σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και το 2020 ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

 

Η Μονή της Χώρας υπήρξε Βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη στα νότια του Κεράτιου κόλπου και κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη. «Χωρίον» ή «Χώρα» έλεγαν οι Βυζαντινοί την έξω των χερσαίων τειχών πεδινή γη και η ονομασία της μονής οφείλεται μάλλον στην ύπαρξη παλαιότερου ναού έξω από τα τείχη του Κωνσταντίνου Α’. Όταν ο Θεοδόσιος Β΄ έχτισε τα νέα τείχη της Κωνσταντινούπολης, η μονή διατήρησε τον παραδοσιακό προσδιορισμό «εν τη Χώρα», παρά το γεγονός πως ανήκε στον περίβολο των οχυρώσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx