Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι – «Ο Μπλίνκεν είναι με το μέρος μας», γράφουν

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι – «Ο Μπλίνκεν είναι με το μέρος μας», γράφουν

Ο τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει για μια φράση στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο για τα F-16 και θεωρούν ότι υποστηρίζει τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η φράση περί ης ο λόγος είναι ότι καθώς επιχειρηματολογεί ο Μπλίνκεν υπέρ της πώλησης, γράφει για τη «συνετή χρήση των αεροσκαφών» και αναφέρει ότι η Τουρκία «δεν παραβιάζει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα».

«Ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει το γεγονός ότι η θάλασσα γύρω από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη δεν ανήκει στην Ελλάδα», γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες και «Η Τουρκία είναι ο επίσημος κυρίαρχος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ άλλοι αναφέρονται και σε νησιά, γράφοντας «Τα Δωδεκάνησα και η περιοχή γύρω από την Κρήτη ανήκουν στην Τουρκία».

Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται και στα ελληνικά δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί για το θέμα, καθώς η επιχειρηματολογία σχολιάσθηκε έντονα από τον ελληνικό Τύπο και για το σημαίνει “διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα”. Γράφουν στην Τουρκία: «Σοκ πάθανε οι Έλληνες με τον Μπλίνκεν, τους ήρθε ξαφνικό».

«Σύμφωνα με την επιστολή του Blinken, τα νησιά του Αιγαίου δεν ανήκουν στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του κατωτέρω video, ενώ η ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική Millyet παραθέτει χάρτη γράφοντας: «Πρόκειται για απόρρητη έκθεση που διέρρευσε από το αμερικανικό Κογκρέσο και έφερε στη δημοσιότητα χάρτη που αφορά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο. Ο εν λόγω χάρτης παραλίγο να προκαλέσει σεισμό στην Ελλάδα. Αληθινή ελληνική τραγωδία!» γράφει η Millyet με μια δόση ειρωνείας.

Όσον αφορά στο χάρτη που τον συνδέουν με την φράση του Μπλίνκεν (ως προς την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στο Αιγαίο) ήταν μέσα σε μια έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα στα τέλη Γενάρη και συνόδευε την επιχειρηματολογία του Μπάιντεν και του Μπλίνκεν για την έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Η έκθεση είχε συνταχθεί από την Διεύθυνση Ερευνών του  Κογκρέσου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι