Πανικός στην Άγκυρα: Όχι είσοδος δυνάμεων Άσαντ στην…

Πανικός στην Άγκυρα: Όχι είσοδος δυνάμεων Άσαντ στην…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε παρουσία του συριακού καθεστώτος στην πόλη-κλειδί Μάνμπιτζ, την ώρα που οι Κούρδοι που ελέγχουν την πόλη καλούν τα συριακά στρατεύματα να αναπτυχθούν εκεί.

«Οι προσπάθειες των Κούρδων του YPG να φέρουν τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στη Μάνμπιτζ δεν πρέπει να επιτραπούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Η Μάνμπιτζ, μια πόλη στη βόρεια Συρία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής δύναμης στην οποία κυριαρχούν οι YPG και η οποία υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Οι YPG θεωρούνται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 ένα αιματηρό αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος.

Μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της προσεχούς αποχώρησης των στρατευμάτων τους από τη Συρία, οι Κούρδοι μαχητές, φοβούμενοι τουρκική επίθεση, κάλεσαν στα τέλη Δεκεμβρίου το συριακό καθεστώς να αναπτύξει τον στρατό του στη Μάνμπιτζ. Η Δαμασκός είχε ανακοινώσει την ίδια ημέρα την ανάπτυξη δυνάμεών της στην περιοχή.

«Οι YPG αποσύρονται από τη Μάνμπιτζ, οι ΗΠΑ παίρνουν πίσω τα όπλα και η Μάνμπιτζ θα κυβερνηθεί από τους κατοίκους της», είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι