ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πανικός στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας από συναγερμό για πύραυλο του Κιμ

Πανικός στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας από συναγερμό για πύραυλο του Κιμ,

Πανικός προκλήθηκε στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας από συναγερμό που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια για τον κίνδυνο πτώσης πυραύλου της Βόρειας Κορέας, συναγερμός που απεδείχθη στη συνέχεια εσφαλμένος καθώς ο πύραυλος έπεσε έξω και από την ιαπωνική ΑΟΖ, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το βορειότερο ιαπωνικό νησί.

Το Χοκάιντο με έκταση 77.984 τ.χλμ. και πληθυσμό 5.407.928 κατοίκους (2015), είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί, μετά την νήσο Χονσού. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο, υπερασπίστηκε την προειδοποίηση J-Alert της κυβέρνησης, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν διορθώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες όταν διαπιστώθηκε ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος κινούνταν σε άλλο πορεία. Η πρώτη δήλωση της ιαπωνικής κυβέρνησης συνέστηνε στους πολίτες του Χοκάιντο να καλυφθούν αμέσως και να παραμείνουν μέσα στα κτίρια, λέγοντας ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος ήταν πιθανό να πέσει στο νησί ή κοντά στο νησί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρίνεται η κυβέρνηση για το σύστημα J-Alert. Τον περασμένο Οκτώβριο, η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη όταν οι κάτοικοι σε εννέα νησιωτικές πόλεις και χωριά του Τόκιο έλαβαν λάθος ειδοποιήσεις και τότε για βορειοκορεατικό πύραυλο. Η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο, αλλά δεν πέρασε πάνω από τις κοινότητες που έλαβαν τις ειδοποιήσεις να σπεύσουν στα καταφύγια.

Ο σημερινός συναγερμός ήρθε καθώς η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε, όπως έγινε γνωστό επισήμως, πύραυλο μεσαίου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς από μια περιοχή κοντά στην Πιονγκγιάνγκ, γύρω στις 7:23 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας. Οι αρχές της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ δοκιμάζει έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο, τον οποίο είχε παρουσιάσει σε στρατιωτική παρέλαση. Αυτός ο νέος πύραυλος πιθανολογείται ότι είναι στερεών καυσίμων και μπορεί να εκτοξευθεί πιο γρήγορα και να μετακινηθεί πιο εύκολα από τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς υγρών καυσίμων που έχει δοκιμάσει η Βόρεια Κορέα στο παρελθόν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «αυτή η εκτόξευση αποτελεί θρασύτατη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυξάνει άσκοπα τις εντάσεις στην περιοχή», όπως είπε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Yasukazu Hamada δήλωσε ότι ο πύραυλος έπεσε σε ύδατα εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης η σημερινή ήταν φέτος η 12η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx