Πάνω από 30.000 οι νεκροί στη Γάζα – Μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, προσπάθειες για κατάπαυση πυρός

Πάνω από 30.000 οι νεκροί στη Γάζα - Μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
epa11186901 Destroyed houses in Al Nuseirat refugee camp, central Gaza Strip, 28 February 2024, following Israeli air strikes. More than 29,900 Palestinians and over 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης πως ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε «τους 30.000» αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Ο αριθμός των μαρτύρων (σ.σ. των νεκρών) είναι πλέον πάνω από 30.000» ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 79 νεκρούς στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο απολογισμός αυτός ανακοινώνεται καθώς οι βασικοί μεσολαβητές ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή το Κατάρ και οι ΗΠΑ, λένε πως ελπίζουν πως θα κλειστεί συμφωνία για ανακωχή, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας προτού αρχίσει το Ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, περί την 11η Μαρτίου.

Η ένοπλη σύρραξη, που μεταμόρφωσε τη Γάζα σε «τόπο θανάτου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι εδώ και καιρό, και μακράν, η φονικότερη από τις πέντε στις οποίες ενεπλάκησαν Ισραήλ και Χαμάς αφότου αυτή η τελευταία άρχισε να ασκεί την εξουσία εκεί, το 2007.

Καθημερινά, άμαχοι πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα στις μάχες και τους βομβαρδισμούς, από τους οποίους δεν γλιτώνει καμιά περιοχή. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών και 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι, από τα 2,4 εκατ. που είναι ο συνολικός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Για μένα, πρόκειται για γενοκτονία. Ποιος βομβαρδίζει πολυκατοικίες, τις κατεδαφίζει πάνω στους ενοίκους τους, βασικά αμάχους, παιδιά και γυναίκες;» είπε ο Τζιχάντ Σάλα, εκτοπισμένος τον οποίο συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο σε πρόχειρο καταυλισμό στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Λιμός

«Κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να ξαναφέρουμε τους ομήρους σπίτι. Πιστεύω πως η στρατιωτική πίεση θα φέρει πίσω κι άλλους ομήρους», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Αφού διεξήγαγε εκστρατεία βομβαρδισμών από γη, θάλασσα και αέρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την 27η Οκτωβρίου χερσαία επίθεση, αρχικά στον βορρά του θυλάκου, προτού κινηθεί προς νότο. Έκτοτε, λέει πως έχει χάσει 242 άνδρες.

Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας, απειλείται από λιμό, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά στον βορρά, όπου η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι στην πράξη αδύνατη, εξαιτίας των καταστροφών, των μαχών, των λεηλασιών. Ο ΟΗΕ επικρίνει επίσης τα εμπόδια του Ισραήλ στις παραδόσεις βοήθειας μέσω Αιγύπτου, που υπόκεινται στην έγκρισή του.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας είναι «απεριόριστες».

«Παίρνει μορφή λιμού. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Ένα εκατομμύριο παιδιά είναι αντιμέτωπα με καθημερινό τραυματισμό», τονίζει.

Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κούντρα, ανακοίνωσε πως ακόμη δυο παιδιά πέθαναν εξαιτίας «της αφυδάτωσης και του υποσιτισμού» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας (βόρεια). Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν αυξήθηκε σε επτά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και άλλα επτά στο νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν, επίσης στον βορρά.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε χερσαία επίθεση —που έχει προαναγγελθεί επανειλημμένα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου— στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου ενάμισι εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Αλλά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επαναλαμβάνει ο στρατός του θα νικήσει τη Χαμάς στο «τελευταίο οχυρό» της, τη Ράφα, μέσα σε «μερικές εβδομάδες», διαμηνύοντας πως, ακόμη κι αν κηρυχθεί ανακωχή, η επίθεση δεν θα «αργήσει». Διαβεβαιώνει πως θα δοθεί η δυνατότητα στον άμαχο πληθυσμό να φύγει από τις ζώνες των μαχών, χωρίς να διευκρινίζει πού θα πάει.

Στόχος το τελευταίο διάστημα καθημερινών ισραηλινών βομβαρδισμών, η Ράφα, που είχε κάπου 270.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι η κύρια πύλη εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας, οι ποσότητες της οποίας όμως είναι πολύ περιορισμένες.

Η αμερικανική υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης (USAID) ανέφερε πως συζητά με ισραηλινούς αξιωματούχους το άνοιγμα «περισσότερων σημείων διέλευσης» της βοήθειας. «Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου», εξήγησε η επικεφαλής της Σαμάνθα Πάουερ μέσω X (του πρώην Twitter).

Ανακωχή πριν από το Ραμαζάνι;

Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμφωνία για νέα ανακωχή, που πέρα από την παύση των μαχών, θα σημάνει πως θα ανταλλάσσεται κάθε όμηρος – γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος κι άρρωστος – με δέκα Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο περί «συμφωνίας των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», ώστε «να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους». «Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε ακόμη, αναγνωρίζοντας πως ακόμη τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Απαιτώντας η κυβέρνησή τους να κλείσει συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι, κάπου 150 Ισραηλινοί άρχισαν πορεία από τη Ραΐμ (νότια) ως την Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα υπάρξει νίκη αν οι πολίτες μας παραμένουν σε αιχμαλωσία» δήλωσε ο Νιβ Κοέν, ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή την μορφή διαμαρτυρίας, επιζών των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Στο διπλωματικό πεδίο, αντιπρόσωποι παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων κινημάτων Χαμάς και Φάταχ, βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι