Παπαζάχος: Οι περιοχές που μπορεί να δώσουν σεισμό σαν της Μιανμάρ στην Ελλάδα

Παπαζάχος: Οι περιοχές που μπορεί να δώσουν σεισμό σαν της Μιανμάρ στην Ελλάδα

Τρεις είναι οι ζώνες στον ελλαδικό χώρο που μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, που έδωσε επ΄αυτού συνέντευξη στον σταθμό STAR.

«Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δε μπορεί να γίνει οπουδήποτε», σημειώνει αρχικά ο Κώστας Παπαζάχος. «Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να είναι σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει.

Αναφερόμενος στις περιοχές που μπορούν να δώσουν έναν τέτοιο μεγάλο σεισμός είπε ότι είναι: «Κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο, από την Κεφαλλονιά και νότια της Πελοποννήσου, κατά μήκος των ακτών της Κρήτης και από την Κάρπαθο έως τη Ρόδο. Μετά είναι η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Υπάρχει και μία τελευταία ζώνη, η οποία περνάει από την Αμοργό και έχει δώσει κατά το παρελθόν έναν σεισμό μεγάλο, μικρότερο από της Μιανμάρ. Συνεπώς, υπάρχουνε τέτοια μέρη στον ελληνικό χώρο και έχουνε δώσει σεισμούς μεγάλους αλλά πολύ σπάνια».

Ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για το εάν και κατά πόσο μπορεί η χώρα μας μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια σεισμική δόνηση, είπε πως «δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί που σας αναφέρω είναι πολύ παλιοί, το 1956 δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές», είπε και πρόσθεσε:

«Είχαμε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό, αρκετά παρόμοιος σεισμός. Η θάλασσα (σ.σ. το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν υποθαλασσιο) και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υψηλά κτίρια τότε μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Ομως δεν έχουμε τρόπο να ξέρουμε τις συνέπειες τέτοιων σεισμών στις σημερινές συνθήκες της Ελλάδας».






Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx