Παπαζάχος: Οι περιοχές που μπορεί να δώσουν σεισμό σαν της Μιανμάρ στην Ελλάδα
30/03/2025
Τρεις είναι οι ζώνες στον ελλαδικό χώρο που μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, που έδωσε επ΄αυτού συνέντευξη στον σταθμό STAR.
«Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δε μπορεί να γίνει οπουδήποτε», σημειώνει αρχικά ο Κώστας Παπαζάχος. «Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να είναι σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει.
Αναφερόμενος στις περιοχές που μπορούν να δώσουν έναν τέτοιο μεγάλο σεισμός είπε ότι είναι: «Κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο, από την Κεφαλλονιά και νότια της Πελοποννήσου, κατά μήκος των ακτών της Κρήτης και από την Κάρπαθο έως τη Ρόδο. Μετά είναι η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Υπάρχει και μία τελευταία ζώνη, η οποία περνάει από την Αμοργό και έχει δώσει κατά το παρελθόν έναν σεισμό μεγάλο, μικρότερο από της Μιανμάρ. Συνεπώς, υπάρχουνε τέτοια μέρη στον ελληνικό χώρο και έχουνε δώσει σεισμούς μεγάλους αλλά πολύ σπάνια».
Ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για το εάν και κατά πόσο μπορεί η χώρα μας μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια σεισμική δόνηση, είπε πως «δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί που σας αναφέρω είναι πολύ παλιοί, το 1956 δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές», είπε και πρόσθεσε:
«Είχαμε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό, αρκετά παρόμοιος σεισμός. Η θάλασσα (σ.σ. το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν υποθαλασσιο) και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υψηλά κτίρια τότε μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Ομως δεν έχουμε τρόπο να ξέρουμε τις συνέπειες τέτοιων σεισμών στις σημερινές συνθήκες της Ελλάδας».