Παρά τα μέτρα, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα πανώλης στα αμνοερίφια

Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Δύο νέα κρούσματα σε Τύρναβο και Τέμπη

Σε 35 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών μετά και από νέα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται. Αναμένονται επίσης τα τεστ από αμνοερίφια της Κομοτηνής, που εκτιμάται ότι μάλλον θα είναι κι αυτά θετικά στη νόσο και κατά συνέπεια ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ μέχρι προχθές είχαμε 19 κρούσματα που περιορίζονταν στη Θεσσαλία, οι εκτεταμένοι έλεγχοι έδειξαν χθες ότι τελικά ήταν 23 τα κρούσματα (με νέους εντοπισμούς σε Κόρινθο, Αττική και Κρήτη), και σήμερα έγιναν 35, με δώδεκα  κρούσματα στην Πελοπόννησο και στην Στερεά. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό Ηλείας, στη Νεμούτα Ηλείας και στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.

Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των δειγμάτων από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής, με τις πρώτες κλινικές ενδείξεις να είναι θετικές.

Μέχρι σήμερα τα ζώα που έχουν θανατωθεί ανέρχονται σε 13.000. Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας είχε παρουσιάσει πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης. Το ένα είναι ότι παρατείνονται για άλλη μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων. Το άλλο είναι πιο μακροπρόθεσμο και αφορά στο ότι θα συζητηθεί το πρόβλημα στο αμέσως επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το Σεπτέμβριο -για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και τις οικονομικές συνέπειες της νόσου.

Παράλληλα ενεργοποιούνται άλλα δύο κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν πλέον επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι