Παραιτήθηκε πρόεδρος οργανισμού, που ελέγχεται για αδιαφάνεια και παραλείψεις σε αγροτικές ενισχύσεις

Παραιτήθηκε πρόεδρος οργανισμού, που ελέγχεται για αδιαφάνεια και παραλείψεις σε αγροτικές ενισχύσεις

Παραιτήθηκε μετά από έντονη κόντρα με το αρμόδιο υπουργείο, ο πρόεδρος του Οργανισμού που είχε αναλάβει να δώσει ενισχύσεις στους αγρότες

Λίγο μετά την επίσκεψη του γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκου στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), το υπουργείο ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου του οργανισμού, Ευάγγελου Σημανδράκου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι ξεκινάει μια καινούρια ημέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ότι αποτελεί παρελθόν η απόσταση που είχε δημιουργηθεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και του Οργανισμού.

«Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια και να διορθωθούν τα λάθη στο μέτρο του δυνατού. Στόχος μας είναι, να χτίσουμε άμεσα έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί σωστά, οργανωμένα, σύγχρονα κι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις της κοινότητας, με έναν και μοναδικό σκοπό: την εξυπηρέτηση των αγροτών. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να υπάρξει νοικοκυροσύνη και διαφάνεια» δήλωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μέλους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Ο κ. Στρατάκος ήταν παρών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους νέους διευθυντές του Οργανισμού, τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Κυριάκο Μπαμπασίδη, την αντιπρόεδρο Γεωργία Αθανασάκη και τη γενική διευθύντρια Ολγα Μωραΐτου-Ζώη.

Στον οργανισμό μπαίνει πλέον ορκωτός λογιστής μετά τις καταγγελίες για παραλείψεις και αδιαφάνεια στην καταβολή αγροτικών ενισχύσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε κληθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη να υποβάλει την παραίτησή του στο τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο είχε αρνηθεί λέγοντας ότι τοποθετήθηκε στη θέση αυτή μέσω ΑΣΕΠ και άρα δεν ήταν υποχρεωμένος να υπακούσει στις διαταγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργού προκλήθηκε όταν μετά την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο σημειώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις, καθώς τα χρήματα που εισέπραξαν οι αγρότες ήταν σημαντικά μειωμένα. Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι επρόκειτο για λάθος του οργανισμού, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ τόνιζε ότι οι περικοπές οφείλονταν στις ρυθμίσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πάντως, ο οργανισμός έχει ήδη καταβάλει στους αγρότες το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων, καθώς υπολείπεται να καταβληθούν περίπου 430 εκατ. τα οποία θα δοθούν έως τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι