Παράνομη κρίθηκε η αποχή των εκπαιδευτικών

Παράνομη κρίθηκε η αποχή των εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε με tweet ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο και ως εκ τούτου, όπως λέει η ίδια, «προχωράμε κανονικά». Όμως οι εκπαιδευτικοί αντιλέγουν ότι η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστέα, γιατί πρέπει να εκδικαστεί και στο Εφετείο και καλούν σε συλλαλητήριο για την Παρασκευή, 6:00 μ.μ. στα Προπύλαια.

Η δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου έκρινε την αποχή-απεργία παράνομη γιατί όπως αναφέρει στο σκεφτικό, έπρεπε να υπάρχουν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Σε δύο περιπτώσεις όμως υπήρχαν μόνον αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων και όχι των γενικών συνελεύσεων. Επίσης η δικαστής αναφέρει ότι οι απεργούντες δεν φρόντισαν να τηρηθεί η προϋπόθεση του δημοσίου διαλόγου, προτού απεργήσουν και ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η απόφαση να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από τις αξιολογήσεις έχει ληφθεί με πλειοψηφία 91% από τη γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ και η αποχή είναι απολύτως νόμιμη. Επίσης ότι ο δημόσιος διάλογος ήταν αλυσιτελής και ότι δεν νοείται προσωπικό ασφαλείας που να διεκπεραιώνει αξιολογήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, από τη στιγμή που η αποχή κηρύσσεται παράνομη, οι διευθυντές θα κληθούν να κάνουν αξιολογήσεις εκείνοι μαζί με το σύμβουλο εκπαίδευσης και παράλληλα οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται την διαδικασία θα αντιμετωπίσουν παρακράτηση ή μη καταβολή μισθού ενός μηνός και δεν θα παίρνουν προαγωγές ή μισθολογικές αυξήσεις.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή, καθώς θα πρέπει να κριθεί πρώτα στο Εφετείο, μετά από την αντίστοιχη προσφυγή των Ομοσπονδιών. Η  Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αναφέρει ότι «προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη, επειδή δεν ακολουθήθηκε η …διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, μια διαδικασία που δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα! Επομένως, το νομικό σκεπτικό για την απεργία-αποχή της ΟΙΕΛΕ είναι απολύτως λανθασμένο, καθώς μας εξομοιώνει με δημόσιους υπαλλήλους!».

Η ΟΛΜΕ (καθηγητές) με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς ότι «με την απόφαση 27/2004 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη». Κατά συνέπεια στο μεσοδιάστημα των αποφάσεων δεν μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία ή στην αποχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι