Παραβίαση της συμφωνίας Ρωσίας – ΝΑΤΟ τα πυρηνικά στην Πολωνία λέει ο Λαβρόφ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ευθεία παραβίαση της συμφωνίας Ρωσίας – ΝΑΤΟ θα αποτελούσε μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία, διαμήνυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία στην Πολωνία θα αποτελούσε άμεση παραβίαση της ιδρυτικής πράξης Ρωσίας – ΝΑΤΟ του 1997, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτό θα αποτελούσε άμεση παραβίαση της Ιδρυτικής Πράξης για τις Αμοιβαίες Σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, με την οποίο το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να μην τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στην επικράτεια νέων μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είτε εκείνη τη στιγμή είτε στο μέλλον… Αμφιβάλλω ότι αυτοί οι μηχανισμοί θα εφαρμοστούν στην πράξη», δήλωσε ο Λάβροφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρατών της Βαλτικής μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη.

Η αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών έρχεται αφότου η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Πολωνία, Ζορζέτ Μοσμπάτσερ, είχε δηλώσει ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε επικρίνει νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ελπίζουμε ότι η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία γνωρίζουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα τέτοιων δηλώσεων, οι οποίες κλιμακώνουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ που περνούν ούτως ή άλλως μια δύσκολη περίοδο και θέτουν, επίσης, σε κίνδυνο την υλική βάση της ευρωπαϊκής ασφάλειας η οποία ήδη υπονομεύεται από μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλα την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε:

«Η επιστροφή των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών σε έδαφος των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι μια πραγματική συμβολή στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Ρωσία το έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό, επέστρεψε όλα τα πυρηνικά όπλα στην εθνική της επικράτεια».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι