Παρέμβαση του ΝΑΤΟ για τα υποθαλάσσια καλώδια ζητούν τηλε-επικοινωνιακοί όμιλοι
13/04/2025
Εταιρείες τηλεπικοινωνιών προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια (για τις οποίες κατηγορείται η Ρωσία) ενδέχεται να προκαλέσουν διακοπή του διαδικτύου παγκοσμίως. Οι εταιρείες καλούν το ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση.
Οι κορυφαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης, όπως η Telefónica, η Vodafone, η Orange και η O2, απηύθυναν κοινή επιστολή, ζητώντας άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενες απειλές κατά της υποθαλάσσιας υποδομής επικοινωνίας δεν απειλούν μόνο την Ευρώπη, αλλά ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυξανόμενες υβριδικές απειλές, ανάγκη για συντονισμένη απάντηση
Σύμφωνα με το PC Mag, οι εταιρείες στην επιστολή τους προς το ΝΑΤΟ και στρατιωτικούς ηγέτες, εστιάζουν στις επιθέσεις κατά των καλωδίων σε περιοχές όπως η Βαλτική και η Βόρεια Θάλασσα. Τονίζουν ότι οι «υβριδικές απειλές» αυξάνονται συνεχώς και απαιτούνται «ενισχυμένες και συντονισμένες ενέργειες» για την προστασία των διασυνοριακών δικτύων της Ευρώπης.
Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενδεχόμενες επιθέσεις στα υποθαλάσσια καλώδια δεν απειλούν μόνο την ψηφιακή υποδομή της Ευρώπης, αλλά και το παγκόσμιο διαδίκτυο, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τα διεθνή δίκτυα επικοινωνίας.»
Οι εταιρείες ζητούν επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής. Προτείνουν επίσης τη δημιουργία μηχανισμών κοινού ελέγχου, ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών-μελών.
Αν και στην επιστολή δεν κατονομάζεται συγκεκριμένη χώρα, οι υποψίες στρέφονται προς τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται για διάφορα ύποπτα περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τον Νοέμβριο του 2024, όταν το κινεζικό φορτηγό πλοίο “Yi Peng 3” φέρεται να έσυρε την άγκυρά του για περίπου 100 ναυτικά μίλια στη Βαλτική Θάλασσα, προκαλώντας ζημιά σε οπτική ίνα. Κατηγορίες διατυπώθηκαν και κατά ρωσικών πλοίων που φέρεται να συνόδευαν το κινεζικό σκάφος. Ακολούθησαν έρευνες από ευρωπαϊκά κράτη.