ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζεται η κυβέρνηση να μειώσει σε 8 τις 13 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζεται η κυβέρνηση να μειώσει σε 8 τις 13 περιφέρειες

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να μάθουν εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των Περιφερειών της χώρας.

Όπως αναφέρουν «τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός στο χώρο της αυτοδιοίκησης, σε συνέχεια δημοσιευμάτων περί μείωσης του αριθμού των Περιφερειών της χώρας από 13 σε 8. Οποιαδήποτε απόφαση για μείωση του αριθμού των Περιφερειών της χώρας είναι απαράδεκτη, παραγνωρίζει την κοινή ιστορική διαδρομή και υπονομεύει ευθέως την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας».

Στην ερώτησή τους επικαλούνται δηλώσεις της πρώην περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα, «που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη ανοίξει σχετική συζήτηση στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η διοικητική υπαγωγή, αφενός της Κέρκυρας και της Λευκάδας στην Ήπειρο και, αφετέρου της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου στην Πελοπόννησο, και άλλες – άγνωστες προς το παρόν, αλλαγές σε Περιφέρειες».

Η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, επίσης, πως όλα «φέρονται να σχεδιάζονται να υλοποιηθούν πριν τη διενέργεια των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς μάλιστα το ζήτημα να έχει τεθεί καν στο δημόσιο διάλογο, αλλά και χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και στις τοπικές κοινωνίες. Εν τω μεταξύ η Κομισιόν ζητεί από τα κράτη-μέλη ισχυρές θεσμικά και διοικητικά Περιφέρειες, ικανές να αντιμετωπίσουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Προτρέπει τις εθνικές κυβερνήσεις και τις ίδιες τις Περιφέρειες να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την αποτελεσματικότητα και την βιωσιμότητά τους.

»Η ιστορία της χώρας μας, η μορφολογία της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – η έννοια της νησιωτικότητας, όπως και η έννοια της ορεινότητας – απαιτούν η διοικητική της οργάνωση να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, επιστημονική τεκμηρίωση και στρατηγικές αποφάσεις. Δεν νοείται»,  αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «η ύπαρξη έστω και αρχικών συζητήσεων για την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας μας, ερήμην των κομμάτων, των τοπικών κοινωνιών και του ελληνικού λαού», και τονίζουν ότι «οποιαδήποτε απόφαση για μείωση του αριθμού των Περιφερειών της χώρας είναι απαράδεκτη, παραγνωρίζει την κοινή ιστορική διαδρομή και υπονομεύει ευθέως την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι