Παθολόγοι: Τα 350 ευρώ καθαρά το μήνα δεν είναι σοβαρό κίνητρο

Σύστημα υγείας με κέντρο τον ασθενή, Διονύσιος Ξένος

Ανεπαρκή κρίνει τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων παθολόγων στο σύστημα υγείας η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

Η Ένωση «χαιρετίζει μεν την απόφαση του υπουργού Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη, για ενίσχυση των παθολόγων καθώς εκλείπουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας», εντούτοις τονίζουν ότι τα 40.000 ευρώ για μια πενταετία, δεν αποτελούν δελεαστικό μέτρο. Συγκεκριμένα, οι παθολόγοι εξηγούν ότι «το ποσό των 40.000 ευρώ για τα πέντε χρόνια της ειδικότητας αντιστοιχεί σε μηνιαίο επίδομα των 666 ευρώ μεικτά (350 ευρώ καθαρά)» και «δεν αποτελούν δελεαστικό μέτρο για να προσελκύσει το ΕΣΥ νέους γιατρούς στην ειδικότητα, την στιγμή μάλιστα που δεν λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η εξουθένωση του παθολόγου με τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ».

Η Ένωση διαφωνεί και με την εξομοίωση των ειδικευμένων γιατρών με τους εκπαιδευόμενους στην ειδικότητα, αλλά και τους αγροτικούς γιατρούς που δεν έχουν ειδικότητα. «Αυτό οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «εκεί όπου δεν επαρκούν παιδίατροι προσωπικοί ιατροί, θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού από γενικούς οικογενειακούς γιατρούς, που έχουν λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση για την κάλυψη των αναγκών όλων των μελών μιας οικογένειας, ακόμα και παιδιών, και να μην επαφίεται η κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, όπως είναι οι αγροτικοί γιατροί, ή οι εκπαιδευόμενοι ακόμα στην ειδικότητα». Όσον αφορά την σύσταση Πρότυπων Κέντρων Υγείας πανεπιστημιακού χαρακτήρα, όπως και την σύσταση υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, με την υποστήριξη του δικτύου της τηλεϊατρικής, ΄Ένωση συμφωνεί «υπό την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθούν με γιατρούς από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx