Πάτρα: Ανακοίνωση των γονέων των τριών κοριτσιών

Έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά

Οι γονείς των τριών κοριτσιών που πέθαναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Πάτρα, εξέδωσαν πριν από λίγο ανακοίνωση απαντώντας σε ισχυρισμούς (κυρίως μέσω διαδικτύου) που αποδίδουν ευθύνες στους ίδιους για τον θάνατο τους. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν ενταθεί από το γεγονός ότι δεν διευκρινίσθηκαν ποτέ επακριβώς τα αίτια θανάτου των παιδιών, από το γεγονός ότι καλούνται για καταθέσεις γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και από τηλεοπτικά ρεπορτάζ δημοσιογράφων.

Οι γονείς, όσον αφορά στην δήλωση γιατρού ότι ο απινιδωτής στο παιδί που πέθανε τελευταίο “σταμάτησε από εξωτερικά αίτια”, παραπέμπουν στην τοποθέτηση του παιδοκαρδιολόγου κ. Ιωάννη Παπαγιάννη στη δημόσια τηλεόραση που ανέφερε ότι «ο απινιδωτής δεν κατέγραψε ουδέποτε την παραμικρή αρρυθμία η οποία να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού, η δε καρδιά μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της και για πολλούς άλλους λόγους (ενδεικτικά, από μακρύ επιληπτικό επεισόδιο, επεισόδιο σπασμών, διακοπή αναπνοής, μεταβολικές διαταραχές) και όχι μόνο ένεκα καρδιακών αρρυθμιών».

Οι γονείς στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι πολλές μέρες τώρα δεν απαντούσαν σε όλες τις έμμεσες μομφές επειδή το πένθος δεν τους επέτρεπε να μπουν σε αυτήν τη ψυχοφθόρα διαδικασία, αλλά η σιωπή τους «έδωσε αφορμή σε αυθαίρετους συνειρμούς και σε μια περιρρέουσα κατάσταση μυστηρίου. Προς άρση κάθε ασάφειας και προπαντός προς απάντηση σε κάθε κακόβουλη προσπάθεια ενοχοποίησής μας, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Τότε υποβάλαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, γιατί το πόρισμα ερχόταν σε αντίφαση με τις προηγηθείσες ιατρικές εξετάσεις του παιδιού, που ήταν απόλυτα φυσιολογικές. Θέλαμε να εντοπιστούν τυχόν λάθη και παραλήψεις. Μάλιστα σύμφωνα με το πρωτόκολλο εργασίας του εργαστηρίου στο εξετασθέν βιολογικό υλικό δεν διαπίστωσε παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου ή οινοπνεύματος.

Ο θάνατος της μικρής Ίριδας το 2021 σε ηλικία έξι μηνών όπως αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση “επήλθε συνεπεία υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας – πνευμονικού οιδήματος”, στα σχόλια δε της έκθεσης αναφέρονται τα εξής: “Ο φλεβόκομβος, μια ομάδα κυττάρων για τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς, σε σπάνιες περιπτώσεις σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές το ερεθισματαγωγό σύστημα μπορεί να μην παραχθεί και να είναι αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά”. Ούτε σε αυτό το παιδί έδειξαν οιαδήποτε ύποπτη ουσία οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στην Τζωρτζίνα, ο θάνατος ερευνάται. Ο απινιδωτής με ενσωματωμένο βηματοδότη της εμφυτεύθηκε με χειρουργική επέμβαση κατόπιν απόφασης των θεραπόντων ιατρών της για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρυθμιολογικά επεισόδια (ταχυκαρδίες-βραδυκαρδίες) και έτσι να αποφευχθεί αιφνίδιος θάνατός της. Σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε χθες ότι ο απινιδωτής ενεργοποιήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα για πρώτη και τελευταία φορά το μοιραίο βράδυ και ότι η βλάβη στην καρδιά ήταν τέτοια που αυτό δεν μπορούσε να προκληθεί από παθολογικά αίτια, αλλά μόνο από εξωτερική παρέμβαση

Αυτά είναι απολύτως ανακριβή, όπως επεσήμανε σήμερα το πρωί και ο παιδοκαρδιολόγος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης, αφού ναι μεν ο απινιδωτής δεν κατέγραψε την παραμικρή αρρυθμία η οποία να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού, αλλά η καρδιά μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της και για πολλούς άλλους λόγους (μακρύ επιληπτικό επεισόδιο, επεισόδιο σπασμών, διακοπή αναπνοής, μεταβολικές διαταραχές κ.α.) και όχι μόνο ένεκα καρδιακών αρρυθμιών.

Τι ανακοίνωσαν οι γονείς

Οι γονείς καταλήγουν ότι οι θάνατοι των τριών παιδιών τους «ορθά ερευνώνται από έμπειρους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής» αφού «οι θάνατοι τριών παιδιών μέσα σε διάστημα 2,5 ετών, με διαφορετική ηλικία και χωρίς επιστημονικά να διακρίνεται σαφές αίτιο θανάτου, αδιαμφισβήτητα δεν αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο και ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοια είδησης. Ευλόγως η κοινωνία μας εκδηλώνει ενδιαφέρον για ένα θέμα και με επιστημονικά ‘’κενά’’ και με ευρύτερη κοινωνική διάσταση».

Οι γονείς προσθέτουν: «Απόλυτα ορθά επομένως η Εισαγγελική Αρχή της Πάτρας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια των τριών θανάτων. Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί πλήρως, διότι και σε μας παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Επισημαίνουμε ότι το γεγονός πως η έρευνα διενεργείται από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία της Αστυνομίας, δεν συνεπάγεται αυτόματα πως εξετάζονται ανθρωποκτονίες. Αν στην πορεία προκύψουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν λάθη ή παραλείψεις από οποιονδήποτε, εμείς από την πλευρά μας ασφαλώς και θα υποστηρίξουμε την όποια κατηγορία αποδοθεί».

Οι γονείς επίσης τονίζουν ότι αυτές οι έρευνες γίνονται από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας μας, που υπηρετούν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας μας, στα Πανεπιστημιακά και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και από κανέναν άλλο. «Μας εκφράζει απόλυτα η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση της Ιατροδικαστού κας Αγγελικής Τσιόλα ότι τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα περιστατικά των παιδιών μας μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Οι γονείς ζητούν επίσης να σταματήσει η δημοσίευση φωτογραφιών των ίδιων και των παιδιών τους χωρίς την συγκατάθεσή τους και θέλουν την διαγραφή όσων ήδη δημοσιεύθηκαν, επιφυλασσόμενοι παντός δικαιώματός τους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την επιθυμία τους αυτή. Δηλώνουν δε πώς εφεξής δεν προτίθενται να υπεισέλθουν στη διαδικασία διάψευσης οιασδήποτε περαιτέρω εσφαλμένης πληροφορίας. Καταλήγουν ως εξής: «Καλούμε όσους σπεύδουν να εξάγουν πρόωρα και αυθαίρετα συμπεράσματα να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που αρμόζει στην μνήμη των τριών τέκνων μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι