Πέντε μετανάστες νεκροί σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο ανοιχτά των Καναρίων Νήσων

Πέντε μετανάστες νεκροί σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο ανοιχτά των Καναρίων Νήσων

Πέντε μετανάστες βρέθηκαν νεκροί χθες, Τετάρτη, σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο ανοιχτά των Καναρίων Νήσων, ενώ τουλάχιστον 68 άλλοι διασώθηκαν, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης.

 

Το πλεούμενο εντοπίστηκε το απόγευμα από πλοίο καθώς έπλεε σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων νότια της Τενερίφης, ενός εκ των νήσων αυτού του ισπανικού αρχιπελάγους που βρίσκεται κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της αφρικανικής ηπείρου, όπου ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών αυξάνεται εκ νέου εδώ και μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης Salvamento Maritimo, κατέστη αναγκαίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή να αφεθούν τα πτώματα δύο εκ των πέντε θυμάτων πάνω στο αυτοσχέδιο πλεούμενο που έπλεε ακυβέρνητο.

Ο απολογισμός των 68 διασωθέντων εξακολουθεί να είναι προσωρινός.

Η νέα αυτή τραγωδία καταδεικνύει την αύξηση των αφίξεων μεταναστών στις Κανάριες Νήσους που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών για το 2024, 18.977 μετανάστες έχουν φτάσει στις Κανάριες Νήσους από την 1η Ιανουαρίου ως τα μέσα Ιουνίου με 290 σκάφη, έναντι 5.914 με 126 πλεούμενα την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το 2023, σχεδόν 40.000 μετανάστες είχαν φτάσει στις Κανάριες Νήσους, δηλαδή υπερδιπλάσιος αριθμός από αυτόν που είχε καταγραφεί την προηγούμενη χρονιά και μεγαλύτερος επίσης από αυτόν που είχε καταγραφεί το 2006, τη χρονιά που είχε καταρριφθεί το ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στο ισπανικό αρχιπέλαγος μέχρι τότε.

Η πλειονότητα των σκαφών που φτάνουν στις Κανάριες Νήσους με μετανάστες προέρχεται από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο ή τη δυτική Σαχάρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής στους μετανάστες Caminando Fronteras, πάνω από 5.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τους πέντε πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ισπανικές ακτές, οι περισσότεροι από τους οποίους μέσω της οδού των Καναρίων, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των θαλασσίων ρευμάτων και της επισφαλούς κατάστασης των αυτοσχέδιων σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι