Πέντε υπουργοί Εσωτερικών της Μεσογείου συσκέπτονται για κοινές θέσεις στο μεταναστευτικό

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου και της Μάλτας προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη διάσκεψη των MED5 που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προτάσεων των πέντε μεσογειακών χωρών για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο.

Συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεζ, της Κύπρου, Νίκος Νουρής, και της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Η διυπουργική συνάντηση γίνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων με την υποδοχή των αντιπροσωπειών από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη. Αύριο στις 9 π.μ. είναι προγραμματισμένο οι υπουργοί να συναντηθούν στο χώρο της διάσκεψης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ στις 2 μ.μ. θα ακολουθήσει συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις δύο συνόδους εργασίας που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις, αφενός για τα θέματα της φύλαξης των συνόρων και τις επιστροφές και, αφετέρου, για την αλληλεγγύη που οφείλουν να επιδείξουν οι άλλες χώρες και το ζήτημα της μετεγκατάστασης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ενόψει της διάσκεψης, οι πέντε χώρες εμφανίζουν ταύτιση απόψεων στις βασικές αρχές για το νέο Σύμφωνο, ενώ στη διάσκεψη της Αθήνας θα συζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το υπό διαμόρφωση σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες των MED5 θεωρούμε ότι το νέο Σύμφωνο πρέπει να εξασφαλίζει έμπρακτα την ισορροπία μεταξύ της ευθύνης που αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων τα κράτη μέλη στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού και της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουν οι εταίροι μας στην ΕΕ, αλληλεγγύη που πρέπει να είναι ουσιαστική και υποχρεωτική για όλους», υπογράμμιζε ο κ. Μηταράκης, για να προσθέσει ότι «εμείς αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρες πρώτης υποδοχής και τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρέπει μετά να μας στηρίξουν στο θέμα της δίκαιης κατανομής των μεταναστών»

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι