Περισυνελέγησαν 91 μετανάστες σε Ανάφη, Σύμη και Ρόδο – Σύγκρουση στη Λέσβο

Γαλλία: Διάσωση 107 μεταναστών στα ανοιχτά της Μάγχης

Περί τους 91 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πάνω από τρεις διακινητές, εντοπίσθηκαν χθες σε ένα ιστιοφόρο και δύο ταχύπλοα από το Λιμενικό, που χρειάσθηκε και την βοήθεια φορτηγού και επιβατηγού πλοίου.

Τις βραδινές ώρες την 05/09/2024, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Θήρας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την παροχή συνδρομής σε σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες που βρισκόταν σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 12 ν.μ. νότια της Ανάφης. Στο σημείο έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το επιβατηγό-λάντζα «Μελίνα», στο οποίο επέβαιναν στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το παραπλέον φορτηγό πλοίο «Summer Sea» υπό σημαίας Μάρσαλ. Εντόπισαν ένα ιστιοφόρο σκάφος υπό σημαία Πολωνίας.

Το «Μελίνα» περισυνέλεξε τους 43 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (23 άνδρες, 3 γυναίκες και 17 ανήλικοι) και τους μετέφερε συνοδεία πλωτού περιπολικού στο λιμάνι Αθηνιού της Θήρας, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Από το Λιμεναρχείο Θήρας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 25 και 22 ετών, ως διακινητές των υπολοίπων, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 (παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 (διευκόλυνση) σε συνδυασμό με το άρθρο 47 του Π.Κ. (συνεργός), καθώς και του άρθρου 306 του Π.Κ. (έκθεση σε κίνδυνο).

Λίγες ώρες αργότερα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ανατολικές ακτές της Σύμης. Το  σκάφος προσέγγισε την βραχώδη περιοχή της παραλίας Αγίου Γεωργίου Σύμης, όπου αποβιβάστηκαν όλοι οι αλλοδαποί επιβαίνοντες. Από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής αρχικά εντοπίστηκαν στην περιοχή Χαμές σε δύσβατο σημείο δύο αλλοδαποί και στη συνέχεια σε συνεργασία με κλιμάκιο της Δύναμης Άμυνας Νήσου (Δ.Α.Ν.) της Σύμης και με τη χρήση drone εντοπίστηκαν στην περιοχή Πεδί άλλα 16 άτομα.

Οι αλλοδαποί δήλωσαν πως είχαν αποπλεύσει από το Μπόζμπουρουν της Τουρκίας (στη Μαρμαρίδα, κοντά στην αρχαία Αφροδισιάδα) καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση αναζητούνται οι υπόλοιποι αλλοδαποί καθώς και ο διακινητής τους.

Δύο ώρες αργότερα, χθες το μεσημέρι, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου για ύποπτη θαλαμηγό με αλλοδαπούς που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Μαύρου Κάβου νοτίως της Ρόδου. Κατόπιν ερευνών εντοπίστηκαν συνολικά 10 αλλοδαποί (2 άντρες, 2 γυναίκες και 6 ανήλικοι.), οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, το οποίο διενεργεί την προανάκριση.

Χθες το απόγευμα, περιπολικό σκάφος του Λ.Σ. το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές, προς τη θαλάσσια περιοχή Λάμπη της Κω. Το Λιμενικό έκανε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε και ακολούθησε καταδίωξη. Ο χειριστής διενήργησε επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα την προσάραξη του σκάφους στην ακτή, όπου αποβιβάστηκαν 20 αλλοδαποί. Εντοπίσθηκαν όλοι και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) της Κω. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Κω.

Σύγκρουση ταχύπλοου με πλωτό στη Λεσβο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού σώματος χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται προς τη Λέσβο, 0,3 μίλια από τις ακτές του Μολύβου. «Το πλήρωμα του πλωτού του ΛΣ προέβη στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για την ακινητοποίηση του σκάφους, στα οποία ο χειριστής του δε συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς. Στη συνέχεια, το ταχύπλοο έστρεψε αιφνιδίως τη πορεία του, με πρόθεση τον εμβολισμό του πλωτού του ΛΣ, με συνέπεια τη σύγκρουσή τους. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο πρωραίος αεροθάλαμος του σκάφους των μεταναστών, να επέλθει εισροή υδάτων και να βυθιστεί», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι 25 επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Επιπλέον, εντοπίστηκαν στη στεριά ακόμα δύο αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν διαφύγει κολυμπώντας. Συνολικά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Καρά τεπέ (Μαυροβούνι) 27 αλλοδαποί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Ο 27χρονος χειριστής του σκάφους αντιστάθηκε βιαίως στη σύλληψη και όταν ακινητοποιήθηκε, «διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί κατά τη σύγκρουση και για αυτό διακομίσθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο «Βοστάνειο» για ιατρική περίθαλψη, από όπου και έλαβε ήδη εξιτήριο», αναφέρει η ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Το Λιμεναρχείο που διενεργεί την προανάκριση αναφέρει ότι ο 27χρονος  συνελήφθη με τις κατηγορίες της πρόκλησης ναυαγίου, της έκθεσης σε κίνδυνο, της απείθειας και για παραβίαση των άρθρων περί αλλοδαπών και περί του δικαίου της θάλασσας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx