Περισσότεροι από 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία
11/07/2019Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 50 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στους Τάταρους της Κριμαίας που δικάζονται ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας.
Οι ακτιβιστές είχαν παραταχθεί έξω από το δικαστήριο φορώντας μπλουζάκια με τις φωτογραφίες των κατηγορούμενων Τατάρων γράφει η εφημερίδα Kommersant. Σύμφωνα με τον οργανισμό OVD-Info η αστυνομία συνέλαβε 44 Τατάρους της Κριμαίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει την έφεση που είχαν καταθέσει τέσσερις Τάταροι της Κριμαίας , οι οποίοι είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία ότι είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Χιζμπ-ουτ Ταχρίρ» και είχαν σκοπό να «εγκαθιδρύσουν σταδιακά ισλαμικό κράτος» στην Κριμαία.
Χθες στην Κόκκινη Πλατεία, συνελήφθησαν επτά ακτιβιστές, κατά την διάρκεια διαδήλωσης συμπαράστασης προς τους καταδικασθέντες Τατάρους. Εν συνεχεία αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά το πιθανότερο είναι να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα και ποινές υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας.
Τα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χιζμπ-ουτ Ταχρίρ, όπως διαβεβαιώνουν αρκετοί εμπειρογνώμονες δεν προετοιμάζουν και δεν πραγματοποιούν τρομοκρατικές ενέργειες. Παρόλα αυτά συλλαμβάνονται και τα δικαστήρια τους επιβάλλουν ποινές που φθάνουν τα 24 χρόνια κάθειρξης.
Το Φεβρουάριο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταλήξει σε συμφωνία με την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα, να επεξεργαστούν λύσεις για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος.
Τον Δεκέμβριο του 2018 δικαστήριο της πόλης Ροστόβ να Ντονού (Ροστόβ επί του Ντόν) είχε επιβάλει στους τέσσερις Τατάρους ποινές κάθειρξης 9 -17 ετών. Και οι τέσσερις είχαν καταδικαστεί τότε με την κατηγορία ότι συνέστησαν πυρήνα της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χιζμπ -ουτ -Ταχρίρ», η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία.
Οι Τάταροι, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας, είχαν ταχθεί κατά της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, θεωρώντας την παράνομη, άποψη την οποία συμμερίζονται η Δύση και η Ουκρανία.