Πεσκόφ για πυρηνικά: Δεν χτύπησε το “κόκκινο τηλέφωνο”

Πεσκόφ κατά ΗΠΑ για την επίθεση drones στο Κρεμλίνο,

Το περίφημο “κόκκινο τηλέφωνο” που θεωρητικά είχε συμφωνηθεί να συνδέει το Κρεμλίνο με τον Λευκό Οίκο για την άμεση επικοινωνία του Ρώσου και του Αμερικανού Προέδρου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έχει χάσει την αξία του.

Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που δίνει η προεδρία, «επί του παρόντος δεν χρησιμοποιείται αυτή η ειδική τηλεφωνική σύνδεση», που δημιουργήθηκε για την εκτόνωση κρίσεων ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο.

Η αποκάλυψη του Ρώσου υψηλόβαθμου αξιωματούχου για το «κόκκινο τηλέφωνο» γίνεται σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία αυξάνονται οι πυρηνικοί κίνδυνοι εν μέσω των υψηλότερων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η ειδική τηλεφωνική γραμμή, που είναι γνωστή ως “κόκκινο τηλέφωνο”, μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον δημιουργήθηκε το 1963 για να μειωθούν οι “παρανοήσεις” που πυροδότησαν την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η γραμμή εξυπηρετούσε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών επικοινωνούσαν συνήθως με κανονικά μέσα, καθώς ήταν και σχετικά συνήθεις οι καταστάσεις. Το 2016 μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να χρησιμοποίησε το “κόκκινο τηλέφωνο” για να συζητήσει την κατάσταση με την φερόμενη ρωσική παρέμβαση στον κυβερνοχώρο κατά τις αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο, το Κρεμλίνο το διέψευσε, εξηγώντας ότι η συνομιλία εκείνη έγινε σε κανονική κλειστή γραμμή.

«Έχουμε μια ειδική ασφαλή γραμμή για επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επιπλέον ακόμη και για βιντεοεπικοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν χρησιμοποιείται στην παρούσα συγκυρία αυτή η ειδική γραμμή, “κόκκινο τηλέφωνο” ή όπως αλλιώς καλείται αυτή η επικοινωνία με στόχο την αποτροπή πυρηνικής αναμέτρησης,  ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι». Κανείς δεν ξέρει αν ο πραγματικός λόγος είναι ότι ουσιαστικά το “κόκκινο τηλέφωνο” καταργήθηκε ή ότι η κατάσταση εκτιμάται ότι δεν χρήζει τετ α τετ επικοινωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx