Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Ουκρανός
23/05/2024Σχολιάζοντας αμερικανική επιστολή που ζητεί να αποσαφηνιστεί πλήρως η δυνατότητα χρήσης αμερικανικών όπλων για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «οι θερμοκέφαλοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ όπως και η κυβέρνησή τους φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Ουκρανός». Δηλώσεις έκανε και η Μαρία Ζαχάροβα για τα βρετανικά όπλα, αλλά και την συζητούμενη ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ.
Όσον αφορά στην επιστολή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φέρεται από ρωσικά μέσα ενημέρωσης να είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη «να συζητήσει με το Κίεβο» τη δυνατότητα χρήσης αμερικανικών όπλων για επίθεση σε στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια.
«Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε η Ουκρανία διαθέτει ό,τι της χρειάζεται, όταν το χρειάζεται, ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Όπως είπα στον βουλευτή Keating, είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να ακούσουμε τους εταίρους μας», φέρεται να απάντησε ο Μπλίνκεν στην παρατήρηση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν ένα σαφέστερο μήνυμα στην Ουκρανία, ότι μπορεί να προχωρεί σε αντίποινα στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά προφανώς πρέπει να εξετάζουμε συνεχώς ποιες είναι αυτές οι ανάγκες σε κάθε δεδομένη στιγμή», είπε. «Είμαι πάντα ανοιχτός σε συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για τις ανάγκες τους».
Την Τρίτη, το Politico επικαλέστηκε μια επιστολή βουλευτών και από τα δύο κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που ζητούσαν από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα. Η επιστολή καλούσε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν να εξουσιοδοτήσει «τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας υπό ορισμένες συνθήκες».
Μολδαβία, Γεωργία και δυτικά όπλα
Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία και η Μολδαβία, δήλωσε πως αυτό θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω επέκταση προς ανατολάς του ΝΑΤΟ.
Τον Οκτώβριο στη Μολδαβία θα γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας, όμως η ΕΕ προχωρεί με βάση την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης της χώρας, παρά τις εντάσεις με την Υπερδνειστερία (ρωσόφωνοι) και την Γκαγκαουζία (τουρκόφωνοι χριστιανοί που είναι ρωσόφιλοι).
Η Μαρία Ζαχάροβα ρωτήθηκε και για τις βρετανικές δηλώσεις ότι μπορούν τα όπλα που έχει δώσει στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ρωσικά εδάφη βαθιά στην επικράτεια της Ρωσίας και όχι απλώς στην Κριμαία ή σε διαφιλονικούμενες περιοχές.
Απάντησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει με πλήγματα σε βρετανικούς στόχους, αν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πληγεί ρωσικό έδαφος. Είπε συγκεκριμένα πως «εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα μπορούσαν να πληγούν βρετανικοί στόχοι στο έδαφος της Ουκρανίας και πέραν των συνόρων της».
Η εκπρόσωπος επανέλαβε μια προειδοποίηση την οποία είχε διατυπώσει για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα η Μόσχα αφού ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχονται από το Λονδίνο για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία.
Η Ρωσία είχε αντιδράσει με οργή στη δήλωση αυτή και την είχε επικαλεσθεί ως έναν από τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να πραγματοποιήσει αυτό το μήνα ασκήσεις με προσομοίωση χρήσης τακτικών πυρηνικών πυραύλων.
Η Ζαχάροβα κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι εκβιάζουν τη Γεωργία αναφορικά με το νομοσχέδιο περί «πρακτόρων ξένων δυνάμεων» που υιοθετήθηκε αυτό το μήνα από το κοινοβούλιο της χώρας και που απαγορεύει τη λειτουργία ενημερωτικών μέσων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό σε ποσοστο μεγαλύτερο του 20%..
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να σταματήσουν τη βοήθεια προς τη Γεωργία και να επιβάλουν κυρώσεις σε πολιτικούς της για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις στη Γεωργία, καθώς υποστηρίζουν ότι συνιστά λογοκρισία. Αντίπαλοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν πως είναι αυταρχικό και ρωσικής εμπνεύσεως. Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία λέει πως χρειάζεται για να διασφαλισθεί η διαφάνεια στις ξένες χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και για να προστατευθεί η κυριαρχία της χώρας.