Πέθανε ένας νέος ποιητής, ο Δημήτρης Ελευθεράκης

Πορτοσάλτε και άλλοι έξι διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ

Πέθανε, σε ηλικία 42 ετών, από άγνωστα σε εμάς αίτια, ο ποιητής της νεότερης γενιάς Δημήτρης Ελευθεράκης, που γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα.

Απεβίωσε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης | tovima.gr

Σπούδασε ελληνική και ξένη φιλολογία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Εδιμβούργο. Η διδακτορική του διατριβή ήταν «Τ. Κ. Παπατσώνης: μια εξέταση της ποιητικής του στη διακειμενική προοπτική της ποίησης των F. Hoelderlin, P. Claudel και T. S. Eliot» (2007). Έζησε στη Γερμανία από το 2014 έως το 2018 και εκεί έκανε διατριβή για την τύχη των Ελλήνων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ ενώ παράλληλα δίδασκε ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1998 με ποιήματά του στο περιοδικό Νέα Εστία. Δημοσίευσε πέντε ποιητικές συλλογές: “Το καθαυτό χειρόγραφο” (Γαβριηλίδης, 2001), “Προσωρινή μετάθεση” (Γαβριηλίδης, 2004), “Ρέκβιεμ για ένα φίλο” (Ερατώ, 2005), “Η στέππα” (Νεφέλη, 2006), “Εγκώμια” (Πατάκης, 2013. Για το τελευταίο πήρε και βραβείο ποίησης του περιοδικού “Αναγνώστης”.

Τα  γκραφίτι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τού ενέπνευσαν την “Δύσκολη τέχνη” (Αντίποδες, 2015), ένα αφήγημα πολιτισμικού και πολιτικού προβληματισμού. Επιμελήθηκε  εκδόσεις ποιημάτων του Κ. Γ. Καρυωτάκη (Πατάκης, 2010) και του Κ. Π. Καβάφη (Πατάκης, 2011), συμμετείχε, μαζί με τους ποιητές Δημήτρη Αγγελή και Σταμάτη Πολενάκη, στην έκδοση “Με το περίστροφο του Μαγιακόφσκι: μια συζήτηση για την ποίηση” (Ερατώ, 2010) ενώ ποιήματά του συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις, και συνεργασίες του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά (Η Αυγή, Το Βήμα, Νέα Εστία, Πλανόδιον κ.ά.).

Συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού “Ποιητική”. Στη μεταφραστική του δραστηριότητα περιλαμβάνονταί η “Κάρμεν” του Bizet για την Εθνική Λυρική Σκηνή και μυθιστορήματα των Clemens Brentano, Gore Vidal, Johnston McCulley. Παράλληλα εργαζόταν ως φιλόλογος στη Σχολή Μωραΐτη.

Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1998 στο περιοδικό Νέα Εστία. Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο “Άσπρα μήλα” θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι