Πέθανε γιατρός, πλήρως εμβολιασμένος

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Οδοντίατρος που είχε εμβολιασθεί πριν επτά ή οκτώ μήνες με το εμβόλιο της Pfizer έχασε τη μάχη με τη νόσο, αφού νοσηλεύτηκε επί τρεις εβδομάδες σε ΜΕΘ. Ήταν 70 ετών και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ο γιατρός είχε κολλήσει πριν από περίπου έναν μήνα και δυστυχώς χρειάσθηκε γρήγορα νοσηλεία και στη συνεχεία διασωλήνωση, είτε επειδή ανήκε στο 10% που για ποικίλους λόγους δεν αναπτύσσει αντισώματα (συχνά λόγω ηλικίας) είτε επειδή τα αντισώματα είχαν εξασθενήσει. Ως τρίτη εκδοχή, αναφέρεται ότι ίσως είχε κάποιο μη διαγνωσμένο νόσημα και εκτέθηκε σε υψηλό ιικό φορτίο. Παρουσίασε πάντως πολύ γρήγορα βαριά πνευμονία και υποξυγοναιμία και ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε στην υψηλή ροή οξυγόνου.

Ο οδοντίατρος ήταν πλήρως εμβολιασμένος, όπως και όλα τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς του, γεγονός που δείχνει ότι παρότι τα εμβόλια είναι αποδοτικά για την μεγάλη πλειοψηφία, εντούτοις δεν θέτουν τους εμβολιασμένους και το περιβάλλον τους στο απυρόβλητο. Κατά συνέπεια, πρέπει και εκείνοι να φορούν μάσκα. Δεν έχει γίνει γνωστό, αν ο γιατρός κολλησε από ενήλικα ή ανήλικο και υπό ποιες συνθήκες.

Ο εξάδελφός του, που είναι δημοσιογράφος, έγραψε στο Facebook: «Ο πρώτος νεκρός – εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις, χωρίς άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας κι εσείς το σκέφτεστε ακόμη για το εμβόλιο; Α. Κ. Οδοντίατρος. Ετών 70. Καλό ταξίδι ξαδερφάκι…».

Το SLpress έχει υπ’ όψιν του και άλλη περίπτωση ατόμου μέσης ηλικίας που νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην Αττική. Έχει κάνει και τις δύο δόσεις του AstraZeneca, αλλά ενώ δεν είναι επιβαρυμένος από τα συνήθη υποκείμενα προβλήματά υγείας, έχει σημαντικό πρόβλημα παχυσαρκίας, που αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες βαριάς νόσησης, ακόμα και όταν δεν συνοδεύεται από διαβήτη.

Όπως είπε ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομειο Παπαπανικολάου της συμπρωτεύουσας εντατικολόγος, Νίκος Καπραβέλος, «βλέπαμε μια κατάρρευση του ανοσοποιητικού του συστήματος και δεν μπορώ παρά να το ανακοινώσω ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι το εμβόλιο προφυλάσσει από την δύσκολη νόσο, όμως κάποιοι δεν ανήκουν στον κανόνα. Ήταν το πρώτο μοιραίο περιστατικό που αντιμετώπισε το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών».

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε αν είχαν παρέλθει οι 14 ημέρες από την δεύτερη δόση όταν ο άτυχος οδοντίατρος κόλλησε, απάντησε πως “ναι, είχαν περάσει”, αλλά δεν ήταν σαφές αν εννοούσε ότι ήταν σχετικά πρόσφατος ο εμβολιασμός ή αν απλά εννοούσε ότι είχε παρέλθει το διάστημα ανάπτυξης της πλήρους ανοσίας που είναι δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Λογικά οι οδοντίατροι, όπως και οι άλλοι γιατροί, είχαν εμβολιασθεί στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι